Foto: TT

Priserna faller på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna fortsätter att falla. Den senaste månaden har priserna på bostadsrätter sjunkit 3 procent och priserna på villor sjunkit 1 procent. Det visar de senaste mätningarna från svensk mäklarstatistik.

Prisnedgången startade i Stockholm och har nu spritt sig till hela landet. I Stockholmsregionen är nu priserna på bostadsrätter lägre idag än ett år tidigare och minskningen är den största sedan november 2011. I Göteborg och Malmö har priserna sjunkit tillbaka de senaste tre månaderna, men priserna är fortfarande högre än för ett år sedan.

Priset på bostadsrätter har i snitt sjunkit med 4 procent de senaste tre månaderna. Störst är fallet i centrala Stockholm där prisnedgången är 5 procent. Statistiken baseras på nära 30.000 bostadsrätter under september – november.

 – Det stora utbudet, i form av nyproduktion och successionsbostäder (begagnade bostäder, reds anm), gör att köparna har mer att välja på och tar längre tid på sig innan köp. Säljarna börjar därför anpassa sina priser till den hårdare konkurrensen vilket pressar priserna något nedåt, säger Hans Flink, försäljningschef på svensk mäklarstatistik.

Prisnedgång även på villor

Och även på villamarknaden märks nu prisnedgången. Både i Stockholmsområdet och i Göteborgsområdet har priset på villor sjunkit med 2 procent den senaste månaden. I Malmö har villapriserna legat still den senaste månaden.

Däremot tycks inte prisnedgången ha bromsat antalet bostadsaffärer. Under årets första elva månader har det sålts både fler bostadsrätter och villor, jämfört med samma period ett år tidigare.

– Samtidigt har antalet sålda bostadsrätter i Stockholms, Göteborgs och Malmös centrala delar minskat något mot förra året vilket tyder på att köparna drar sig längre ut från citykärnorna där priserna är lägre, avslutar Hans Flink.

Svensk Mäklarstatistik redovisar varje månad den enda aktuella och heltäckande prisstatistiken för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Statistiken är framtagen av SCB – Statistiska Centralbyrån, på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och baseras på över 90 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer