Priset på avokado ökar i rekordfart. Foto: AP

Priset på avokado har ökat med 40 procent på ett år – blir värre

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har priset på avokado ökat med nästan 40 procent och ännu värre kan det nu bli. Tillsammans med apelsiner är i avokadon i det absoluta toppskiktet när det gäller prisökning.

– Den har blivit oerhört populär ur ett hälsoperspektiv och efterfrågan har ökat markant, säger Jonas Andersson, chef för Icas frukt- och gröntsektion.

Fredagsmys med tacomiddag kan lätt bli fredagsrys för den prismedvetna familjen när det ska inhandlas avokado. Prisutvecklingen på bäret – avokadon är faktiskt just ett bär – har skjutit i höjden under det senaste året visar konsumentprisindex som Statistiska centralbyrån (SCB) tagit fram åt TT.

I juli 2017 hade priset stigit 38,6 procent jämfört med samma period 2016, vilket placerar avokadon i absoluta toppskiktet när det gäller prisökning tillsammans med apelsiner bland frukt och grönt.

Utbud och efterfrågan

Förklaringen till att två avokador nu kan kosta 39 kronor i matvaruaffären är den klassiska, det vill säga utbud kopplat till efterfrågan.

– Den har blivit oerhört populär ur ett hälsoperspektiv och efterfrågan har ökat markant, sedan har tillgången inte lirat med efterfrågan, säger Jonas Andersson, chef för Icas frukt- och gröntsektion.

Torka i Kalifornien

Mexiko och USA är världens största avokadoproducenter. Den långvariga torkan i Kalifornien har påverkat regionen och när väl nederbörden kom i vintras var det i mångt och mycket för sent för odlingarna. Risken är nu att prisökningen kommer att skjuta i höjden.

Enligt intresseorganisationen California Avocado Commission kommer årets produktion att minska med 46 procent: från 401 miljoner pund (cirka 180 miljoner kilo) till 215 miljoner pund (96 miljoner kilo), skriver Los Angeles Times.

LÄS MER: Så mycket vatten går åt till ett kilo avokado

Priset kan trefaldigas

Situationen är så kritisk att restaurangägare pratar om att ta bort det enfröiga bäret från sina menyer och till helgdagen Labor day (4 september) spekuleras det om att priset kan trefaldigas.

Även om Sveriges inköpare i huvudsak väljer andra länder än USA, exempelvis Peru och Chile, kan problemen i Kalifornien få konsekvenser även för svenska konsumenterna när världsmarknadspriset stiger.

– USA har tillsammans med Kina fått upp ögonen ännu mer för avokadon. Tidigare konkurrerade vi inte med de länderna men de betalar fantastiskt höga priser som vi inte kan konkurrera med, säger Tobias Cedervall, inköpschef vid frukt- och företaget Everfresh i Helsingborg.

– När USA tar nya volymer ökar underskottet ännu mer. Vi är inte oroliga över att få tag i avokados men blir helt klart en del i spiralen.

LÄS MER: Brittisk krog sätter stop för avokado

Prisras dröjer

Den stora frågan är dock vad som sker i ett mera långsiktigt perspektiv. Odlarna har uppmärksammat efterfrågan men den som hoppas på ett prisras får dock vänta, tror Jonas Andersson.

-Man utökar odlingsarealerna men det kommer att ta lång tid innan vi kommer i balans och jag tror tills dess att vi får vänja oss vid en högre prisnivå jämfört med tidigare år.

AVOKADO

Att hitta den perfekta avokadon är en av livets stora gåtor. Hass Avocado Board, en marknadsorganisation i USA som arbetar för främjandet av avokadokonsumtion rekommenderar följande:

Håll avokadon i din handflata. Pressa försiktigt med hela handen – inte med fingrarna – om frukten. Ger den med sig något, då är den mogen att äta direkt eller om den placeras i kylen, inom de närmaste dagarna. Är den mörk och ger inget motstånd alls = övermogen och lämna den i butiken. En grön och hård avokado får man dock ge 4-5 dagar.

Om du vill skynda på mognadsprocessen, placera avokadon i en papperspåse med frukter som äpplen eller bananer, vilket kan skynda på processen.

En delad avokado kan förvaras i kylen, spruta gärna på lite citronsaft innan den läggs i kylen inplastad.

Är avokadon inte mogen, lägg ihop de båda halvorna med kärnan kvar och placera den i kylen med skyddsplast.

Källa: Hass Avocado Board

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.