En avokado som vi är vana att se den i butik. Om den i framtiden får sällskap av den kärnfria ”cocktailavokadon” återstår att se. Foto: TT

Den kärnfria avokadon – hoppet för alla som vill slippa klantiga skärsår

Uppdaterad
Publicerad

Avokadon har blivit oerhört populär både ur ett hälsoperspektiv och i form av guacamole på tacokvällar. Och nu saluförs ”cocktailavokadon” – en avokado utan kärna som kan ätas med skalet.

Det är en stor butikskedja i Storbitannien som har börjat sälja den kärnfria lilla avokadon, rapporterar The Guardian. Kanske innebär det ett slut på ”avokadohand”, ett ord för den skärskada som uppstår när man försöker dela frukten och slinter med kniven, eller ett komplement till den vanliga avokadon.

Oavsett går den så kallade cocktailavokadon att äta både med och utan skal. Den sällsynta frukten blir mellan 5-8 centimeter och odlas i Spanien. För tillfället uppges den bara vara möjlig att få tag på under december månad.

Inga planer på att ta in nykomlingen

Enligt The Guardian är den inte genmodifierad utan växer från en blomma som inte har blivit pollinerad vilket gör att den inte utvecklar en kärna.

Om den kärnfria avokadon kommer att dyka upp i svenska matbutiker är i nuläget oklart. Tidningen Metro har varit i kontakt med några av de största livsmedelskedjorna i Sverige som inte uppges ha några planer på att ta in den i vinter. Men redan i dag går den att beställa via en svensk matbutik på nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.