Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så mycket vatten går åt till ett kilo avokado Foto: Jens Falkman

Så mycket vatten går åt till ett kilo avokado

Uppdaterad
Publicerad
Avokadon pekas ut som en vattenbov i en ny rapport från en dansk miljöorganisation. Så hur mycket vatten går det egentligen åt till ett kilo avokado?

I Danmark har butikskedjor börjat nobba avokado som odlats i provinsen Petorca i Chile, efter att en färsk rapport från miljöorganisationen Danwatch berättas hur floder torrläggs av de vattenslukande avokadoodlingarna.

Så hur mycket vatten går det egentligen åt för att få fram ett kilo avokado?

SVT Nyheter grottade ner sig i siffror från nätverket Waterfootprint som visar den globala genomsnittsförbrukningen för olika frukter och grönsaker. Snittförbrukningen av vatten för att få fram ett kilo avokado är 1173 liter. Hur det jämför sig med annan frukt och grönt ser du i videon här ovan. 

Skillnader i världen

För att dubbelkolla förbrukningen ringde SVT Nyheter till Jan Lundqvist, senior vetenskaplig rådgivare på Stockholm International Water Institute. Lundqvist bekräftar siffrorna men understryker samtidigt att de är just ett globalt genomsnitt.

– Det finns stora skillnader i vattenanvändning mellan olika delar av världen. Huruvida växten är vattnad av regn eller om den är konstbevattnad, alltså att man använt grundvatten eller vatten från en flod, spelar också stor roll för den totala vattenanvändningen, säger Jan Lundqvist.

Varierande effektivitet

Hur effektiv bevattningen är beror också på temperatur, klimat och på om växten odlas i ett öppet landskap.

– Det är också värt att i sammanhanget lyfta fram att det är bevattningen av spannmålet som används till ”vårt dagliga bröd” och som foder till biffarna som är den absolut i särklass största vattenanvändaren, säger Jan Lundqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer