– När vi handlar på nätet så är ofta det som är dyrast för oss konsumenter förifyllt. Nu ställer vi som krav att det som är billigast för konsumenten ska vara förvalt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Regeringen vill skärpa reglerna för betalningar på nätet

Publicerad

Regeringen vill skärpa reglerna för de företag som jobbar med online-betalningar.

Finansmarknadsminster Per Bolund (MP) anser att konsumenter i dag ofta luras in i dåliga avbetalningslösningar.

Inför jul klickas det hem mängder med produkter som ska bli paket och hamna under granen.

Men regeringen menar att många konsumenter riskerar att bli lurade när de ska betala för varorna på nätet. Detta eftersom det i förväg valda betalningsalternativet ofta kan innebära extra kostnader, till exempel räntekostnader vid en avbetalning. Regeringen vill nu att det billigaste alternativet, vilket ofta är en direktbetalning av hela beloppet, ska vara förstaalternativet för konsumenten.

– När vi handlar på nätet så är ofta det som är dyrast för oss konsumenter förifyllt. Nu ställer vi som krav att det som är billigast för konsumenten ska vara förvalt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till SVT Nyheter.

Kunder knuffas in i dåliga lösningar

Enligt Per Bolund har problemet med alltför dyra online-betalningar ökat.

– Det här är alldeles för vanligt och det har till och med avslöjats att handlarna får återbetalning, ”kickbacks”, om kunden handlar på kredit. Det blir ett sätt att knuffa in kunden i en dålig lösning.

Vad säger du till de företag som tycker att regeringen inte ska lägga sig i det här?

– Att det har missbrukats och att man har vilselett konsumenterna. Det har varit lätt att göra fel som konsument och så ska det inte vara. Vi ska ha möjlighet att göra medvetna val som konsumenter och att göra det som är bäst för vår ekonomi.

Kan inte företagen rätta till det här själva om ni bara säger till dem på skarpen?

– De har vetat att det här har varit på gång. Företagen har haft alla möjligheter att göra det här, men tyvärr har det inte blivit någon förbättring.

Regeringen skriver att de vill ”lägga krokben på en avart av betaltjänstmarknaden” och lägger nu fram en lagrådsremiss. De räknar med att kunna genomföra regeländringarna från den 1 juli nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.