Tidöpartierna är överens i budgeten om att brytpunkten för att betala statlig inkomsskatt inte ska justeras upp nästa år. Det berättar finansminister Elisabeth Svantesson (M) för TT. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen: Brytpunkten för statlig skatt höjs inte

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen stoppar den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt.

– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder – exempelvis för hushållen – väljer vi det senare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Inflationen har gjort att nivån för den statliga inkomstskatten har blivit en politiskt het fråga. Oppositionspartierna S, V och MP har krävt att regeringen stoppar den automatiska uppräkningen för 2024.

Nu kommer finansministern med beskedet att Tidöpartierna – M, L, KD och SD – är överens i budgeten om att brytpunkten inte ska justeras upp nästa år.

– Våra samarbetspartier har beslutat att pausa uppräkningen av skiktgränserna nästa år, säger Svantesson.

”Rimligt att pausa”

Statlig inkomstskatt betalas av personer som tjänar över ett visst belopp och i år ligger gränsen på drygt 51 000 kronor i månaden. Hade den justerats upp hade den landat på 57 000 kronor i månaden vid årsskiftet.

Svantesson framhåller att det gjordes en historiskt stor uppräkning för detta år, 2022 låg brytpunkten på 46 000 kronor i månaden.

– Även om det görs en paus nästa år kommer färre att betala statlig inkomstskatt 2024 än 2022, säger hon.

Hade brytpunkten automatiskt räknats upp hade det i praktiken inneburit en skattesänkning för många välavlönade. Som ett exempel hade det blivit över 1 100 kronor lägre skatt i månaden för de som tjänar 57 000 kronor.

– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder, exempelvis för hushållen, väljer vi det senare, säger Svantesson.

Vad tror du att borgerliga väljare tycker om det här?

– Jag tror att många förstår att läget är problematiskt och förstår att man behöver vara pragmatisk i det här läget. Vi behöver bekämpa inflationen, vi behöver ha en återhållsam budget.

Pressad välfärd

Finansministern har tidigare beräknat reformutrymmet i årets budget till 40 miljarder, nu frigörs ytterligare tolv miljarder. Vad pengarna ska satsas på vill Svantesson inte säga än, men hon framhåller att inflationen pressar både hushållen och välfärden.

Regeringen har också aviserat att man ser stora behov vad gäller försvar, polis och rättsväsende.

Fakta: Statlig inkomstskatt

  • Den som är under 66 år och som tjänar mer än ett visst belopp betalar en extra statlig inkomstskatt på 20 procent på alla inkomster över den brytpunkten.
  • Brytpunkten för statlig skatt räknas upp i takt med inflationen.
  • I år ligger gränsen för statlig inkomstskatt på drygt 51 000 kronor i månaden.
  • Om brytpunkten automatiskt hade justerats upp vid årsskiftet hade gränsen landat på nära 57 000 kronor.
  • 2022 var det runt 1,2 miljoner löntagare som betalade den extra statliga inkomstskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.