Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LO och Svenskt näringsliv är överens i sin kritik mot regeringens höstbudget.

Kritiken mot regeringen: Fel fokus och för återhållsam

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens höstbudget kommer att innehålla nya satsningar på 40 miljarder kronor. Alldeles för återhållsamt menar både LO och Svenskt Näringsliv som kritiserar regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson (M) för att ha fel fokus. 

– Det är olyckligt att hon målar upp inflationen som hinder att genomföra reformer, säger LO:s chefsekonom Laura Hartmann i Aktuellt.

Att bekämpa inflationen är regeringens högsta prioritet i arbetet med årets höstbudget. Budgeten får inte driva på inflationen, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon presenterade regeringens bedömning av det ekonomiska läget.

Pengar till nya reformer

Både LO och Svenskt Näringsliv menar att regeringen har fel fokus och efterlyser istället mer pengar till nya reformer. 

– Det är en alldeles för återhållsam budget i ett läge där hushållen har det väldigt, väldigt tufft och företagare runt om i landet kämpar för sin överlevnad. Vi hade behövt en tillväxtbudget, det här verkar vara en krisbudget, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt. 

Högst upp på LO:s önskelista inför att höstbudgeten presenteras i september står mer pengar till kommuner och regioner. Enligt LO behövs det 30 miljarder bara för att klara av välfärden kommande år.

– Kommuner och regioner varnar för att behöva säga upp lärare, barnskötare och personal inom äldreomsorgen, säger Laura Hartmann.

Vill se skattesänkningar och jobbskatteavdrag

Svenskt Näringsliv vill istället se skattesänkningar för personer med låga inkomster, något man menar ska öka drivkraften att arbeta. Man vill också se ett nytt jobbskatteavdrag. 

– I varje budget skriker kommuner och regioner efter mer pengar. Vi måste börja få mer värde för varje skattekrona, säger Sven-Olov Daunfeldt.

– Det som är viktigast är att vi får en politik inriktad på fler jobb och tillväxt. Det är bara genom att få en tillväxt i ekonomin som kommuner och regioner kan få in mer skatteintäkter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.