Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Elisabeth Svantesson (M), har sagt tidigare att inflationen kan leda till att planerade skattesänkningar skjuts upp. Foto: Fredrik Surell/TT/Lars Schröder/TT

Moderaterna lovade skattesänkning – nu ökar pressen inför budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Budgetförhandlingarna går nu in i slutfasen och en av knäckfrågorna är om jobbskatteavdraget ska förstärkas. Ett löfte Moderaterna gav under valrörelsen men som ännu inte blivit verklighet.

– Det är viktigt att vi står upp för det vi har lovat väljarna, säger Michaela Fletcher (M), förbundsordförande i Stockholms län.

Sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare inom hundra dagar, lovade Ulf Kristersson under sitt sommartal i augusti 2022:

”Så att alla som går till jobbet om dagarna får sänkt skatt i dyra tider”, förklarade den dåvarande oppositionsledaren.

Men någon förstärkning av jobbskatteavdraget blev det inte i höstbudgeten som presenterades i fjol.

Ökad press inifrån

När regeringen nu ska lägga fram sin andra höstbudget finns inom Moderaterna ett tryck på att partiet ska leva upp till vallöftet.

– Med tanke på hur hushållens ekonomi ser ut så är det avgörande för barnfamiljer och låginkomsttagare att man får en lägre skatt, säger moderaten Michaela Fletcher.

Även Oliver Rosengren, ordförande för Moderaterna i Kronobergs län, hoppas på sänkt inkomstskatt i den kommande budgeten, men betonar att det måste ske inom ramen för inflationsbekämpningen.

– Det bästa vore att fortsätta med bekämpningen av inflationen och kombinera det med att prioritera sänkt skatt för de som arbetar och har små och medelstora inkomster.

Även S vill sänka skatten

Trycket på regeringen kommer inte bara från höger. Under onsdagen lade Socialdemokraterna fram förslag om breda skattesänkningar för ”vanligt folk” som en del av sin kommande höstbudget.

– Vanliga hushåll behöver en ekonomisk lättnad, sa Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

SVT har sökt finansminister Elisabeth Svantesson som inte vill kommentera om regeringens budgetproposition kommer att innehålla några liknande skattesänkningar. I tidigare intervjuer har hon dock flaggat för att den höga inflationen kan göra att regeringen behöver skjuta upp den här typen av reformer ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.