Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterade förslagen på söndagen. Foto: TT

Moderaterna lovar sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och införa en premie för långtidsarbetslösa som får ett jobb.

Förslagen är del av ett reformpaket som partiet vill genomföra om man vinner makten efter höstens val.

– Det är en sammanhållen politik för dem som jobbar, för de som har jobbat – och för alla de som ska börja jobba, säger Moderatledaren Ulf Kristersson i sitt sommartal.

Med en månad kvar till valet presenterar Moderaterna i dag ett reformpaket som partiet vill genomföra under de första hundra dagarna vid makten om man får möjlighet att bilda regering.

På en pressträff under söndagsförmiddagen gjorde Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson en genomgång av det ekonomiska läget där man menar att det i dag lönar sig för dåligt att jobba mer.

Därför vill partiet förstärka jobbskatteavdraget för dem med låga och medelhöga löner, vilket ska ge 500 kronor mer i månaden för en medelinkomsttagare.

– Fler måste gå från bidrag till jobb och fler måste jobba mer, säger Kristersson på pressträffen.

”Viktig signal”

Moderaterna vill även sänka skatten för pensionärer med lika mycket som jobbskatteavdraget för att säkerställa att den som har arbetat under ett helt yrkesliv ska kunna få mer i pension än den som inte har arbetat.

Den tredje delen i partiets reformpaket är en jobbpremie för den som lämnar långtidsarbetslöshet och får ett jobb. Premien innebär att personen får behålla tio procent mer av lönen upp till 2 500 kronor i maximalt 18 månader.

– Det här är en viktig signal för att underlätta övergången till arbete, säger Svantesson.

Enligt Kristersson skulle statens intäkter öka med 57 miljarder om utrikesfödda jobbade i samma utsträckning som inrikesfödda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Moderaterna går nu till val på två riktigt stora frihetsreformer” – Hör Ulf Kristerssons (M) sommartal.

Utvecklar i sitt sommartal

Jobbskatteavdraget kostar statskassan 24 miljarder, sänkt skatt på pensioner 7 miljarder och jobbpremien 0,5 miljarder. För att finansiera refomerna vill Moderaterna minska biståndet, förändra a-kassan och reformera sjukförsäkringen med en bortre gräns.

De tre förslagen, som partiet drivit en längre tid, hoppas Kristersson kunna få med redan i budgeten för 2023 – om högerpartierna vinner valet. Han påpekar dock att förslagen kommer att behöva förhandlas med tänkta samarbetspartier som KD, SD och L.

I sitt sommartal senare under söndagen utvecklar Ulf Kristersson resonemangen. Han säger att partiet går till val på vad man kallar för två ”riktigt stora frihetsreformer som hänger ihop”: att bekämpa brotten och att minska brotten och att bryta utanförskapet för den som står utanför arbetsmarknaden.

– Det är en sammanhållen politik för dem som jobbar, för de som har jobbat – och för alla de som ska börja jobba, säger Kristersson i talet.

Se hela Ulf Kristerssons sommartal här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.