Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Socialtjänsten är bra på väldigt mycket men de är inte bra på att hantera grovt kriminella tonåringar, säger Kristersson (M) till SVT. Hör mer om Moderaternas paket mot gängkriminaliteten i videon ovan. Foto: SVT

Moderaterna vill reformera sekretesslagen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill bekämpa brott genom att reformera sekretesslagen. I ett nytt åtgärdspaket som presenterades på onsdagsmorgonen föreslår partiet att socialtjänsten ska få dela uppgifter med polisen.

– Ska man kunna samarbeta mot unga människor som begår brott tidigt måste polisen få veta det socialtjänsten vet, annars kan de aldrig göra rätt insatser, säger partiledare Ulf Kristersson till SVT.

Flera av de förslag om en ny kriminalpolitik som Moderaterna presenterade på onsdagen berör direkt socialtjänsten. Bland annat anser partiet att socialtjänsten borde stärkas i sitt samarbete med ”polis, skola, psykiatri och ideella insatser”. Därutöver vill partiet se fler sociala insatsgrupper och socialarbetare ute på fält.

Högt på listan ligger att undanröja sekretesshinder mellan socialtjänst och polis. Utan en sådan reform menar Moderaterna att arbetet med ungdomar inte kan stärkas.

Val 2022

– Därför menar vi att sekretessen måste vändas på. Man ska dela information om inte väldigt starka skäl talar emot det, säger Ulf Kristersson till SVT.

Osynlig för polisen

Även Sverigedemokraterna vill se en förändring.

– Det är ett fullständigt haveri med den sekretessbelagda informationen och bristerna i dialogen myndigheter sinsemellan, säger Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson till SVT.

Regeringen har börjat ta steg i rätt riktning, anser han, men arbetet går varken tillräckligt långt eller tillräckligt fort. Under tiden går värdefull information förlorad, enligt honom.

Utredning om unga brottsmisstänka

Just nu är en statlig utredning på temat, ”Förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott”, på väg till lagrådet för remiss. När utredarna inhämtat synpunkter hade flera polisregioner ”konstaterat att socialtjänsten, enligt polisens mening, har alltför stränga sekretessregler att förhålla sig till för att en effektiv samverkan ska vara möjlig”, enligt utredningen. 

Utredningen berör dock inte barn som generellt befinner sig i riskzonen. Och en ändring skulle därmed enligt Sverigedemokraterna komma in alltför sent för att förebygga brott.

– En misstänkt person kan ha varit helt okänd för polisen i låt oss säga så mycket som fem år eftersom polisen inte haft tillgång till socialtjänstens uppgifter, säger Tobias Andersson.

SVT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S), som dock inte var tillgänglig för att ge en intervju.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet