Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansministern Elisabeth Svantesson (M) håller pressträff om det ekonomiska läget. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Regeringen satsar 40 miljarder i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen räknar med att den svenska ekonomin dyker ännu snabbare i år än i tidigare prognoser. Vi befinner oss i en ekonomisk vinter, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en presskonferens. 

Blir det några skattesänkningar i regeringens höstbudget? Den frågan fick inget svar på dagens presskonferens där finansminister Svantesson presenterade reformutrymmet inför den kommande höstbudgeten.

– Det är ett minst sagt speciellt läge vi befinner oss i, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en presskonferens i Harpsund, där hon enligt traditionen presenterar regeringens bedömning av det ekonomiska läget inför 2024 års budget.

40 miljarder

Några detaljer kring den kommande budgeten, som nu förhandlas för fullt mellan Tidöpartierna, kom inte. Däremot fick det samlade pressuppbådet veta att budgeten kommer att innehålla nya satsningar på 40 miljarder kronor aviseras i höstens budget.

Hur mycket som som ska gå till kommuner och regioner avslöjas inte, men välfärden ska inte lämnas i sticket, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Inflationen det viktigaste

Annars var det både dystra och bekanta toner.  

Lågkonjunkturen ser ut att hålla i sig fram till 2025 och inflationsbekämpningen är regeringens prio nummer ett.  

– Budgetens måste vara återhållsam och inte driva på inflationen. Den höga kärninflationen är roten till att många nu kämpar med sin ekonomi. Om den inte kommer ner kommer det att skapa problem i samhällsekonomin. 

– Många faktorer är osäkra just nu, säger Svantesson. Hon pekar blanda annat på det geopolitiska läget och osäkerheten kring utvecklingen i Ukraina. Hon nämner också inflationen och energipriserna, som osäkerhetsfaktorer.

Se hela direktsändningen från Harpsund på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.