Foto: Scanpix

Rekordstark krona ger billig semester

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är kronan rekordstark i förhållande till euron. Orsakerna stavas skuldkris och dålig tillväxt i euroområdet.

För svenskarna innebär det billigare semestrar, för Sverige billigare import men tuffare läge för exporten.

På valutamarknaden kostar en euro nu strax över 8 kronor, den lägsta kursen på mer än ett decennium.

Eurokrisen

-Det är tolv år sedan euron var så här svag mot kronan. Orsaken är dålig tillväxt och skuld- och finanskris i EMU-området. Och det är kris på alla möjliga sätt man kan tänka sig. Naturligtvis drabbar det valutan, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB, till TT.

Svenska papper eftertraktade

Osäkerheten i omvärlden har gjort att Sverige ses som en säker placering. Svenska värdepapper är eftertraktade. Även positiva signaler från den svenska ekonomin har hjälpt kronan på traven.

-Det har kommit mycket positiv statistik som visar att den svenska ekonomin går bra i förhållande till omvärlden. En tredje sak som gynnar kronan är att Riksbankens ränta ligger högre än räntorna i andra länder.

Borg: Kapital strömmar till Sverige

Kapital strömmar därför enligt Borg till Sverige, eftersom placeringar i svenska kronor ger bättre avkastning än i euro.

Men den starka kronan har både positiva och negativa effekter för landet.

-Det blir billigare för oss att köpa varor från omvärlden och att åka på semester, men vi får sämre betalt för det vi exporterar. Om det ligger kvar på de här nivåerna kommer det att drabba exportindustrin, säger Tor Borg.

Fakta: Länder med euro

Följande 17 länder har euro som valuta:

Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurokrisen

Mer i ämnet