Riksbankschef Erik Thedéen. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksbanken: Risker i det finansiella systemet

Uppdaterad
Publicerad

Hög inflation och höga räntor utmanar stabiliteten i det finansiella systemet. Det konstaterar Riksbanken i en ny rapport. Högt skuldsatta fastighetsföretag pekas ut som en utmaning och storbankerna manas att vara återhållsamma med utdelningar och återköp.

– Riskerna i det finansiella systemet har ökat, säger Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken menar att det svenska finansiella systemet har fungerat väl under den senaste tiden, trots olika krisartade händelser i omvärlden som vårens bankproblem i USA och Schweiz. 

Samtidigt pekar man på att det finns flera sårbarheter som nu medför utmaningar i det finansiella systemet. 

Bland annat pekar man på den svenska fastighetssektorn där fastighetsföretagen nu pressas av dels högre räntor, dels minskade värden på själva fastigheterna.

– Bakom oss har vi många år av låg inflation och låga räntor. Det här har ökat risktagandet i det finansiella systemet och i ekonomin i stort, säger Erik Thedéen på en presskonferens där Riksbankens finansiella stabilitetsrapport presenteras.

”Amorteringskrav och bolånetak bör vara kvar”

Riksbanken pekar också på att flera fastighetsbolag nu har stora lånebehov, vilket utgör en risk i sig. Detta eftersom bankerna behöver tillgodose företagen med krediter samtidigt som man ställer krav som ska minska företagens finansiella risker.

De svenska storbankerna bör även, som Riksbanken uttrycker det, ”vara återhållsamma med stora utdelningar och aktieåterköp”.

Även hushållens skuldsättning behandlas i pressmeddelandet. Här menar man att skuldsättningen i sig samt de korta räntebindningstiderna medför risker för stabiliteten i ekonomin. Man menar också att det är viktigt att behålla amorteringskraven och bolånetaket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.