Riksbankschef vill minska ränteavdragen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska hushållens skulder är på historiskt höga nivåer.

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley sa i söndagens Agenda att de svenska hushållens skulder är på historiskt höga nivåer. Även internationellt sett är nivån mycket hög.

Enligt Cecilia Skingsley är hushållens skuldkvot nu 172 procent. Skuldkvoten är skuldernas andel av de samlade tillgångarna.

Agenda

– Många andra länder på lägre nivåer har kraschat.

Cecilia Skingsley underströk att den höga skuldsättningen är allvarlig. Hon vill se ett brett spektrum av åtgärder, bland annat ett krav att man ska amortera sina bostadslån.

– Vartannat bostadslån som nu tas är amorteringsfritt. Vi har kommit långt från det beteende som svenskar brukar ha, sa Cecilia Skingsley.

Svenska regler generösa

Hon vill också se en översyn av bostadsbeskattningen. Reglerna för ränteavdrag i Sverige är bland de mest generösa inom EU.

– Jag tycker att man borde göra en försiktig avtrappning till lägre nivåer.

– Det viktiiga är att man jobbar med flera åtgärder på en gång. Jag tycker inte man ska göra bara en sak, sa hon.

Lika jobbigt som för spanjorerna

Cecilia Skingsley är orolig för vad som kan hända om man inget görs för att kyla ned bostadsmarknaden.

– Om vi inte gör något kommer vi till slut nå en nivå där den utländska kapitalmarknaden säger stopp. Då kommer de att sätta villkoren. Då kommer de att skicka upp räntorna, sa hon i Agenda.

– Då får vi en lika jobbig anpassning som spanjorer och irländare varit med om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet