Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT arkiv

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Reporäntan, som styr kostnaden för bostadslån, hålls som väntat kvar på rekordlåga -0,5 procent. Det beskedet lämnade Riksbanken i dag, men en höjning rycker allt närmare.

Minus 0,5 procent, så lyder nivån på Riksbankens reporänta även i fortsättningen. Därmed har Sverige haft negativ styrränta i snart två år – en mycket expansiv penningpolitik som Riksbanken bedriver för att bita sig fast vid inflationsmålet:

– Den svenska ekonomiska utvecklingen har sedan i september varit i linje med våra prognoser.  Vi har en inflationstakt som är nära målet på två procent. Och vår penningpolitik har bidragit till att föra upp inflationen till målet, sade riksbankschefen Stefan Ingves vid en presskonferens.

Reporäntan styr vad det kostar för bankerna att låna pengar, vilket indirekt påverkar räntekostnaden på till exempel bostadslån.

Eldar på – trots högkonjunktur

Trots att Sverige just nu upplever en stark högkonjunktur flaggar riksbankens direktion för att en räntehöjning, som skulle kunna kyla av ekonomin för att undvika överhettning, dröjer till i mitten av 2018. Samtidigt är andelen sysselsatta är rekordhög, och i många sektorer råder det brist på arbetskraft.

– Vi vill att inflationstakten ska hållas kring två procent och att inflationsförväntningarna hålls kring två procent. Och då skulle det i dagsläget vara för riskfyllt att vända på penningpolitiken, säger Ingves.

Enligt riksbanken har inflationen, det vill säga prisökningstakten, stigit till 2,3 procent under september. Framförallt är det tjänster som blivit dyrare, men ökningen beror också på tillfälliga faktorer. Därför spår man att inflationen kan falla tillbaka något under hösten.

Försvagad krona

Inför räntebeskedet har den svenska kronan fallit till den lägsta nivån på fyra månader mot euron. Kursfallet, som tog fart när Stefan Ingves mandat som riksbankschef förlängdes i september, hänger samman med att marknaden har börjat ställa in sig på ett allt senare datum när det gäller Riksbankens troliga räntehöjning.

I dag har kronan återhämtat sig något.

Europabesked

Dagens räntebesked från Riksbanken kommer timmarna före det att Europeiska centralbanken (ECB) också levererar räntebesked. ECB-chefen Mario Draghi väntas i samband med det klargöra hur han tänkt sig gå tillväga när ECB:s program för stödköp ska avvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.