Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Göran Persson (tidigare partiledare för S) minns Peter Wallenberg. Foto: TT

Så minns de Peter Wallenberg

Uppdaterad
Publicerad

En dominant inom svenskt näringsliv – och privat en vänlig man med starka politiska intressen. Så minns profilerna Peter Wallenberg som avled på måndagsmorgonen.

Stig Malm, tidigare LO-ordförande:

Vad har Peter Wallenberg betytt för svenskt näringsliv?

Peter Wallenberg död

– Ja, sitter man på en central position så har det haft en betydelse. Och hela Wallenberg-sfären har ju byggt på att han har haft en väldigt stark maktposition.

Hur minns du honom personligen?

– Jag har en del ganska kul minnen! Jag minns vårt första möte till exempel. Hans sekreterare ringde upp mig och sade att doktor Wallenberg gärna ville träffa herr Malm och bjuda på lunch. Då sa jag att eftersom doktor Wallenberg inte varit i LO-huset, så kan han få komma hit så bjuder jag på lunch. Det här var tidigt 80-tal och det var vårt första möte för att bryta isen.​

Kjell-Olof Feldt (S), före detta finansminister:

Vad har Peter Wallenberg betytt för svenskt näringsliv?

– Liksom sin far och farfar har han hållit ihop det stora konglomeratet av företag. Han började på verkstadsgolvet och har gjort hela jobbet från början.

Hur minns du honom personligen?

–  Som en vänlig man med starka politiska intressen men inte alltid så bekant med sakfrågorna i politiken. Det var politik vi pratade om när vi träffades. Han var starkt intresserad men visste inte alltid hur saker och ting skulle gå till.

Kung Carl XVI Gustaf säger i ett skriftligt uttalande:

”Peter Wallenberg har betytt mycket för svenskt näringsliv. Han var också djupt engagerad i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som bidragit till vetenskaplig utveckling i Sverige. För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad.”

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter:

”Peter Wallenberg har i decennier betytt mycket för Sverige, både vad gäller internationellt anseende och investeringar i näringsliv och forskning. Jag har haft möjligheten att prata med honom många gånger, det är ett fascinerande och händelserikt liv han levt fram tills i dag då han somnade in. Mina tankar går till de närmaste. Vila i frid.”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver på Twitter:

”Jag beklagar Peter Wallenbergs bortgång, tänker närmast på familjen och tackar för stora insatser för både industri, ekonomi och forskning.”

Statsminister Stefan Löfven (S) i ett skriftligt uttalande:

”Peter Wallenberg har i flera decennier spelat en stor roll inom det svenska näringslivet, och han har moderniserat och utvecklat Wallenbergsfären. Jag har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan.”

Göran Persson (S), tidigare statsminister, till SvD Näringsliv:

– Han var, särskilt under 1990-talet, en dominant i svenskt näringsliv. Man kunde tro att han fick sin position genom arv – och det fick han ju delvis – men mycket av hans framgångar var hans eget verk. Han tog greppet om Wallenbergsfären och gjorde den starkare. Han gjorde däri en imponerande insats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peter Wallenberg död

Mer i ämnet