Från industrialist till vanlig kapitalist – arvet efter Pieter Wallenberg

Uppdaterad
Publicerad

Med Peter Wallenberg kom en mer pragmatisk syn på företagandet som har inneburit att tusentals anställda i storföretag i Sverige numera styrs från utlandet. Men kontakterna med den politiska makten har trots det varit obrutna – oberoende av politisk färg.

Många tvivlade på Peter Wallenbergs förmågor, inte minst hans far Marcus. Först vid 56 års ålder, efter faderns död,  fick Peter en ledande roll i familjen. En familj som har dominerat näringslivet i Sverige sedan 18-hundratalet.

Sfären har samlat makten geografiskt koncentrerat till en liten yta i Stockholm:

Peter Wallenberg död

Bankens SEB:s palats är placerat i Kungsträdgården. Runt knuten ligger, maktbolaget Investor med innehav i många stora svenska företag som exempelvis Ericsson. På samma gata, Arsenalsgatan, hittar vi de insynsskyddade redskapet som konserverar makten, stiftelserna. Stiftelserna är de som bestämmer i maktbolaget Investor där de flesta bolagen kontrolleras.

Stiftelser som familjen inte äger – trots namnet. Stiftelser vars främsta ändamål att ge pengar till forskning – inte till familjen. Det innebär att när pressen rapporterar att ”Wallenberg” ger miljoner till forskning eller andra ”fina” ändamål handlar det om pengar som deras anfäder redan har gett bort för närmare hundra år sedan.

”Vårt lands bästa framför allt!”

Några hundra meter bort på Stallgatan ligger den verksamhet som signalerat de största förändringarna i tänkandet, det allt viktigare, familjenära riskkapitalbolaget EQT, ett tillskott under Peter Wallenbergs tid. I riskkapitalistvärlden handlar det om att äga företag, men bara under en begränsad tid. Detta kan jämföras det med anfadern KA Wallenbergs ord:

– Vårt lands bästa framför allt!

Stiftelsernas har därför målet att verksamheten skall vara ”landsgangeligt”. Hur detta har överensstämt med Peter Wallenbergs pragmatiska syn på bolagen i sfären kan diskuteras.

Styrs från utlandet

Många kända svenska företag styrs numera från utlandet: Skogsföretaget Stora från Finland – verkstadsbolaget Asea från Schweiz – medicinbolaget Astra från Storbritannien – lastbilstillverkaren Scania från Tyskland – Stockholmsbörsen från USA, liksom medicinteknikföretaget Gambro.

Har Wallenberg egentligen haft något val i en allt globalare värld, eller har kortsiktiga beslut fått styra? Svaret på frågan är nog att det har varierat. Sfärens har också kallat sig ”ägarspecialister” något som många gånger inte överensstämt med i att just deras företag varit mer framgångsrika.

Skandaler rubbade inte förtroendet

Det goda förhållandet mellan familjen och de politiska makthavarna har trots detta inte brutits – oberoende av politisk färg på regering. Wallenbergs pengar har i detta hänseende varit färgblinda.

Inte ens skandaler har rubbat förtroendet. Den värsta inträffade när Peter Wallenberg var med och godkände förre ABB vd:n Percy Barneviks miljardpension i ett då krisdrabbat företag.

Generationsväxlingen till söner och brorsson tycks ha gått lättare än när han själv stod i kulissen och väntade. Wallenbergnamnet ger alltså en direkt ingång till den politiska makten i Sverige. Den demokratiska aspekten på detta kan naturligtvis ifrågasättas. Samtidigt som basen för samarbetet – att det man sysslar med är ”landsgangeligt” och inte privatekonomiskt ständigt måste prövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Peter Wallenberg död

Mer i ämnet