Peter Wallenberg Foto: TT

Peter Wallenberg död

Uppdaterad
Publicerad

Finansmannen Peter Wallenberg är död, enligt ett pressmeddelande från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Peter Wallenberg somnade in stilla i sitt hem i dag, enligt meddelandet.

Sönerna Jacob och Peter Wallenberg och kusinen Marcus är samlade på Investors huvukontor och låter hälsa att de nu vill fokusera på att samla sin familj, sörja och gå genom praktikaliteter inför begravningen. I övrigt vill de inte ge några kommentarer till medier.

Inledde i Atlas Copco

Wallenberg, som var född 1926, var son till Marcus Wallenberg Jr. Han var verksam inom Wallenbergsfären och bland annat ordförande i maktbolaget Investor.

”Pirre”, som han kallades, inledde sin karriär i Atlas Copco direkt efter sin juristexamen. Karriären gjorde han utomlands med tre år i USA, tre år i Rhodesia och två år i Kongo. 1962-1967 var han vd för Atlas Copco i England och 1970 blev han vice vd för moderbolaget i Nacka. Efter det har han avverkat mängder av styrelseposter i de ledande svenska industriföretagen.

Fick ta över

När den äldre brodern Marc dog blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982. Han var styrelseordförande i Investor från 1982 till 1997 och fortsatte sedan som hedersordförande fram till sin död.

I förra veckan lämnade han sitt sista formella uppdrag, som ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, till en av sönerna, Peter ”Poker” Wallenberg.

Familjen samlas

Men egentligen var det inte meningen att Peter Wallenberg skulle bli härskare över familjeimperiet. Hans storebror Marc Wallenberg drillades för uppgiften av fadern. Men då Marc tog livet av sig 1971 fick Peter Wallenberg rycka in.

Till skillnad från de andra Wallenbergarna var inte bankutbildad. Han var jur kand och industriman med drygt 20 år i Atlas Copco bakom sig. Industrilivet lämnade han 1974 för att börja på familjebanken, SE-Banken. Han fick också en rad styrelseuppdrag i olika Wallenbergdominerade företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Peter Wallenberg död

Mer i ämnet