Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur påverkas ekonomin av det amerikanska presidentvalet?

Joe Biden – dålig för börsen men bra för svensk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Om Donald Trump vinner presidentvalet i USA väntas börsen ta ett glädjeskutt, men om det blir en osäker valutgång finns risk för börsras. Svenska exportföretag skulle däremot troligtvis gynnas mer om Joe Biden vinner.

Skatterna

Den tydligaste ekonomiska skillnaden mellan  republikanernas Donald Trump och demokraternas Joe Biden är skattepolitiken. Det är de experter som SVT har talat med överens om.

– Den absolut största skillnaden är skattepolitiken där Biden vill höja både bolags- och inkomstskatten och använda medlen för att satsa på välfärd. Hälsovård, utbildning och barnomsorg, säger Johanna Högfeldt, ekonom på Handelsbanken, och fortsätter:

– Trump vill behålla de låga skatterna och eventuellt sänka dem ytterligare.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn slår fast vilka som är vinnarna och förlorarna:

– Medelklassen är mer gynnad av en Biden-seger medan höginkomsttagare och näringsliv mer gynnade av en Trump-seger, säger han.

Börsen

De flesta experter tror att börsen kan bli glatt överraskade om Donald Trump tar hem en tydlig seger i presidentvalet. Eftersom Joe Biden leder i många mätningar skulle en seger för honom inte vara lika överraskande och reaktionen antagligen inte lika stor.

– Om Trump vinner valet tror jag vi får en uppgång, eller i alla fall en stabil utveckling på höga nivåer. Om Biden vinner så finns det kortsiktigt en risk för en besvikelse eftersom han kommer höja skatterna, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Johanna Högfeldt, ekonom på Handelsbanken, är inne på ett liknande spår.

– Trumps skattepolitik med sänkta bolagsskatter har varit väldigt gynnsamt för börsen och då förväntas att Bidens förslag med höjda skatter ska vara negativt för börsen.

Ur ett börsperspektiv skulle sämsta möjliga utfall vara ett väldigt jämnt valresultat där det blir en kamp om presidentposten efter valet.

– Det är nog det sämsta för marknaden över huvud taget. Det skapar en osäkerhet som man absolut vill komma bort ifrån, säger Annika Winsth.

Svensk ekonomi

Sverige är en liten öppen ekonomi som är väldigt beroende av handel och globala samarbeten.

– Ur den aspekten är det nog en fördel om Biden vinner i bemärkelsen att han föredrar att samarbeta med Europa istället för att gå i konflikt, säger Annika Winsth.

– Effekten för Sverige kommer direkt via utrikeshandeln och Trumps protektionistiska handelspolitik är ju inte positiv för till exempel svensk bilindustri. Så utifrån handlsperspektiv är Biden bättre för Sverige, säger Johanna Högfeldt på Handelsbanken och fortsätter:

– Dessutom kan Bidens miljöpolitik och satsningar på de frågorna gynna svenska företag.

Handelspolitiken

Oavsett vem som vinner kommer USA:s president troligtvis hålla en relativt hård linje mot Kina. Trump hotar med ytterligare tullar medan Biden vill skapa en allians där länder samarbetar mot Kina.

– Kinakonflikten kommer båda hålla i. Amerikanerna är oense om väldigt mycket men man är överens om att Kina är en fiende. Däremot kan tonläget vara betydligt mjukare från Biden, säger Annika Winsth.

Däremot har presidentkandidaterna olika inställning till handel med Europa.

– Trump vill öka tarifferna även på de Europeiska bolagen, så där finns en fortsatt dispyt, säger Michael Grahn på Danske Bank.

– Min bedömning är att Trump kommer söka konflikt med Europa också och pressa till exempel bilindustrin, medan Biden vill ha ett samarbete med Europa, säger Annika Winsth.

Energipolitik

Här är skillnaderna mellan Trump och Biden stora.

– Trump har försökt försvara amerikansk energisektor, alltså olja och gas, medan Biden är betydligt mer för gröna investeringar, säger Annika Winsth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet