Precis som Facebook skärper Twitter reglerna för falsk eller missledande information inför valet den 3 november. Foto: TT

Twitter ändrar reglerna efter kritiken

Publicerad

Det blev massiv kritik när Twitter och Facebook stoppade en länk som påstår att Joe Biden ska ha varit med i korrupta affärer. Nu har Twitter sett över sina regler och ändrar delar av dem, men länken till Biden-artikeln kommer fortsatt vara blockerad.

Facebook och Twitter har stoppat länkar till en artikel som publicerades i New York Post som uppges avslöja korrupta affärer som Demokraternas presidentkandidat Joe Biden och hans son har gjort i Ukraina.

Enligt New York Post lämnades Bidens sons vattenskadade laptop in för reparation i en affär i Delaware i april 2019. När datorn inte hämtades ut hackades den.

Twitter och Facebook ifrågasätter sanningshalten i de uppgifter som kommer fram och det figurerar också uppgifter om att bakgrunden kan vara en rysk desinformationskampanj.

Trump kritisk

President Donald Trump har kritiserat sociala medie-jättarna för att stoppa länkarna. Och nu har Twitter valt att ändra i delar av sin policy, meddelar deras policychef Vijaya Gadde.

”Efter de reaktioner som vi har fått har vi bestämt oss för att göra vissa ändringar kring vår policy”, skriver hon.

Biden-artikeln fortsatt blockerad

De kommer nu bland annat att märka vissa tweets som är mer tvivelaktiga i stället för att blockera länken. Twitter kommer nu endast att blockera ett inlägg om det publiceras direkt av en misstänkt hackare eller de som agerar tillsammans med dem.

Dock kommer länken från New York Post om Biden-historien fortfarande att blockeras. En talesperson från Twitter uppger nämligen att den bryter mot Twitters regler om en människas privata personliga information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.