Så pensionssparar du klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Är du intresserad av att investera dina pensionspengar i aktier och fonder som gynnar miljön, men vet inte hur du ska gå till väga? Här nedan följer några tips på hur du pensionssparar hållbart.

Hållbart pensionssparande innebär att du investerar dina pengar i företag och sektorer som bidrar till en positiv utveckling när det gäller klimatfrågor. Enligt en Sifo-undersökning, som gjorts på uppdrag av Nordea, så pensionssparar enbart 10 procent av de tillfrågade hållbart.

– Människor har lite information om hur deras pension och deras investeringar påverkar klimatet. Det är lättare när det gäller källsortering eller minskad köttkonsumtion, sådant som symboliskt motverkar klimatförändringar, säger Sasaja Beslik, hållbarhetschef på Nordea till SVT:s Morgonstudion.

Klimatkrisen

Hållbara fonder och aktier

Enligt honom bidrar du dock mer effektivt till en förändring för klimatet om du investerar i hållbara fonder och aktier – än om du källsorterar, äter mindre kött eller väljer miljövänliga färdmedel.

– 56 procent har inte någon aning om det placerat sina pengar i hållbara investeringar och fonder.

Tips för hållbart sparande

Men hur ska man då tänka? Här nedan följer fyra tips om du är intresserad av hållbart sparande:

  1. Vänd dig till experter: Gå till minpension.se och se vilka fonder och aktier som är hållbara investeringar. Du kan även vända dig till en pensionsmyndighet för att få hjälp.
  2. Flytta ditt sparande: När du hittat investeringar du vill flytta så ta hjälp av din bank eller ditt fondbolag – så du kan flytta sparandet till mer hållbara fonder och aktier.
  3. Avkastningen då? Det finns många fonder och aktier som har bra avkastning även om de är hållbara. Se till att få hjälp av kunniga för att få den avkastning som du önskar.
  4. Kräv information: Be om att få information om hur stor klimatpåverkan dina investeringar har på miljön. Du kan bidra positivt genom att tänka om i vad du investerar i.

Hur vet jag att det företag är klimatstämplat?

Hållbarhetsstämplade företag måste ha produkter som är bra utifrån ett hållbarhetsperspektiv, men även ha processer på plats inom företaget som leder till förändring. Man måste även arbeta mot förändringar som bidrar positivt till klimatet, säger Nordeas hållbarhetschef Sasaja Beslik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet