Här försvarar sig Skatteverkets generaldirektör Foto: SVT

Skatteverkets generaldirektör var hemligt ombud åt storbolags-vd

Uppdaterad
Publicerad

Reglerna för alla tänkbara bisysslor är mycket hårda för en generaldirektör. Men SVT kan nu avslöja att Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson inte sett några problem med att vara formellt ombud åt en vd och tillika vän som inte ville betala en privat skuld. På arkitektfirman som drabbades beskriver man situationen som ”extremt obehaglig”.

Förra året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Skatteverkets två högsta chefer hade försökt ringa och varna sin tidigare kollega Frank Belfrage för att journalister höll på att granska hans utländska tillgångar.

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson och överdirektören fick allvarlig kritik för att de hade särbehandlat en vän. En extern utredning slog fast att ledningen ”brustit i efterlevnad av de grundläggande värderingarna”.

Skatteverkets chef i blåsväder

Finansminister Magdalena Andersson (S) var bekymrad och ville bland annat se hur ledningen skulle stärka förtroendet för Skatteverket hos allmänheten.

”Han agerade torped mot oss”

Nu kan SVT Nyheter och Uppdrag granskning avslöja att Ingemar Hansson än en gång agerat med en väns bästa för ögonen. Detta på ett sätt som flera juridiska bedömare SVT varit i kontakt med anser vara oförenligt med Hanssons roll. Generaldirektörens handlande har dessutom fått ett litet arkitektkontor att helt tappa förtroendet för Skatteverket.

– Det var en svindelaktig känsla av overklighet. Att inse att generaldirektören agerade torped mot oss i ett fakturaärende var extremt obehagligt, berättar en av arkitekterna.

Under hösten 2016 hade en kvinnlig vd vänt sig till arkitektfirman. Men när hon senare bestämde sig för att inte genomföra den tänkta renoveringen ville hon inte betala för det redan utförda arbetet.

Analys: Avslöjandet skadar förtroendet för Skatteverket

Kände igen generaldirektörens röst

Arkitektfirman fick istället besked om att ett ombud med namnet Ingemar Hansson skulle ringa upp för att ”diskutera situationen”, vilket också skedde. Ingenstans nämndes att de båda personerna kände varandra.

– Han presenterade sig inte med sin titel, men jag och min kollega kände igen rösten direkt från tv. Det är den Ingemar Hansson. Generaldirektören på Skatteverket, berättar arkitekten.

Ett faktum som senare även bekräftades i en formell fullmakt undertecknad av vd:n och där Ingemar Hanssons personnummer anges.

Prut-erbjudande till arkitekterna

Telefonsamtalet följdes av en mejlväxling från Ingemar Hanssons privata mejladress. Som utsett ombud presenterade han ett erbjudande som innebar att arkitekterna skulle få betalt omedelbart om de prutade ner fakturan från cirka 30.000 kronor till hälften.

Han skrev dessutom att Kronofogden inte kommer att gå vidare med ärendet eftersom vd:n skulle bestrida fakturorna.

På arkitektkontoret var känslan av obehag stark:

– Det var många tankar. Får vi en skatterevision på oss om vi blir osams? Vi har inget att dölja, men det skulle ta massa tid och besvär.

Mycket hårda regler för bisysslor

Arkitektfirman bestämde sig ändå för att stå på sig och fortsatte att kräva full betalning. Och i januari i år betalade vd:n till sist in hela summan.

För en statsanställd tjänsteman är det mycket hårda regler när det gäller sidouppdrag och bisysslor – oavsett om man får betalt för uppdraget eller inte. Det får inte finnas den minsta risk för att någons förtroende rubbas eller att myndighetens anseende skadas.

Det hela anses extra viktigt i sådan verksamhet som inbegriper maktutövande.

Ingemar Hanssons fullmakt från vd:n. Foto: SVT

Generaldirektören: ”Ingen skattefråga”

För de högsta cheferna gäller dessutom ytterligare krav. En generaldirektör måste exempelvis anmäla alla sina typer av uppdrag till regeringen på eget initiativ.

Men det har Ingemar Hansson inte gjort, enligt Finansdepartementet.

När SVT frågar Ingemar Hansson vilka bisysslor han har vill han först inte kännas vid att han agerat utsett ombud åt en vd.

Trots att han så sent som den 21 januari i år skrev mejl till arkitekterna, är det först när vi redogör för ärendet i detalj som minnet återvänder.

– Ja det är riktigt. Min vän behövde hjälp med detta. Hon bad mig vara ombud, att diskutera med företagarna. Men det var ingen skattefråga.

Läs mer: Professorn: Agerandet är unikt

Arkitekternas oro bekymrar inte Hansson

Ingemar Hansson medger att han inte underrättat regeringen. Han säger att hans agerande är oproblematiskt eftersom han inte presenterade sig med sin titel och att uppdraget inte handlade om skatter.

Att arkitekterna kände igen honom och oroade sig för exempelvis en skatterevision, är inget som bekymrar honom.

– Vd:n och jag är särbos. Då hjälper man varandra. Hon hade problem med detta och då valde jag att gå in och diskutera, säger Ingemar Hansson.

Läs mer: Finansministern kallar Ingemar Hansson till möte

Men för de här arkitekterna finns inget som antyder att du har någon relation till kvinnan. De ser att du är ett ombud, och att det ombudet dessutom är generaldirektör på Skatteverket…

– Ja, jag bedömde att jag kunde gå in och hjälpa henne med det. Och att det inte var förtroendeskadligt. Det var min bedömning.

”Starka tvivel på Skatteverkets opartiskhet”

Den uppfattningen delas inte av arkitektfirman.

– Han har fått regeringens uppdrag att återupprätta förtroendet för myndigheten efter den förra skandalen. Det här gör att åtminstone jag känner starka tvivel för hela Skatteverkets opartiskhet, säger en av arkitekterna.

Bisysslor – så säger lagen

”En arbetstagare får inte ha någon anställning eller något uppdrag eller utöva någon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.”

  • 7 § LOA, Lagen om offentlig anställning.

”För att en viss bisyssla ska vara otillåten behöver det inte vara konkret utrett att //….// allmänhetens förtroende för den anställde eller myndigheten rent faktiskt har minskat. Det är tillräckligt att det har funnits anledning för allmänheten att sätta objektiviteten i fråga.”

  • Ur Den gemensamma värdegrunden, Regeringskansliet 2013.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skatteverkets chef i blåsväder

Mer i ämnet