• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ökar smörpriset – här berättar mjölkbonden Emilia Astrenius om de ökade kostnaderna. Foto: Karin Fallenius/SVT

Smöret stiger till rekordpriser – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan smörpriset nå nya höjder enligt Matpriskollen. Under året har samtliga mejeriprodukter blivit dyrare, och de senaste dagarna höjdes priset på Arlas smör och bordssmör.

– Då brukar de andra leverantörerna följa efter, säger Ulf Mazur, vd för Matpriskollen.

Inflationen steg till 9,7 procent i september enligt SCB:s senaste mätning, och det syns inte minst på livsmedelspriserna.  

Enligt prisjämförelsetjänsten Matpriskollen, som länge följt de svenska matpriserna, är ost är den livsmedelsgrupp som ökat mest i pris, följt av andra mejeriprodukter.

– Smör har blivit som en symbol för inflationen, säger Ulf Mazur.

Arla: ”Bönder ska få bra pris”

I snitt har alla bordssmör ökat med 32 procent under året, och man kan se tydliga skutt i priset hos bland annat Skånemejerier, ICA och Valio.

– Det ser ut som att vi kan hamna på en ny prisplatå – men exakt var den kommer sluta vet vi inte än, säger Ulf Mazur.

– De senaste dagarna ser det ut som att Bregott och Arlas svenskt smör höjs med cirka 3-4 kronor per paket nu, så hittills i år har de ökat med 19 respektive 20 kronor ungefär. 

Arla, som är marknadsledande inom smör och margarin, menar att det gynnar svenskt jordbruk när de går före i prisökningarna.

– Vi har ju höjt priserna först, sedan har de flesta följt efter. Tittar man på mjölkpriset som vi har höjt till våra ägare så har de flesta andra mejeriföreningar följt efter. Det är för att vi vill ligga i framkant i att bevara våra bönder, våra ägare och våra gårdar i Sverige, säger Marika Lifbom, mejerichef på Arla Götene.

Prisökning från producenterna

Priset som når konsumenten sätts i dagligvaruhandeln, men de prishöjningarna som slår igenom nu kommer från producentsidan menar Ulf Mazur. 

– Ja, eftersom vi kan se att höjningarna relativt sett är lika stora, och vi börjar se dem hos alla matvarukedjor, så tyder det på att producenterna höjt priset, säger Ulf Mazur.

Hur mycket kan priset öka?

– Jag tror att vi kommer få vänja oss vid högre priser. I framtiden kommer det att komma prissänkningar också men det tar ett tag in på nästa år, tror Ulf Mazur.

Ökat pris på foder, spån, bränsle, el, transporter, rapsolja och förpackningar – se vad som påverkar smörpriset i videon. 

Lista: Så mycket har bordssmör och bordsmargarin ökat i pris

ICA 38,40 procent

Garant 37,00 procent

Lätta 36,50 procent

Bregott 36,00 procent

Grådö Mejeri 34,70 procent

Coop 34,00 procent

Lätt & Lagom 31,20 procent

Flora 30,60 procent

Milbona 30,10 procent

Becel 29,40 procent

Valio 29,00 procent

Norrgott 27,90 procent

Skånemejerier 23,20 procent

Naturli 23,10 procent

Coop Änglamark 22,90 procent

Wapnö 16,40 procent

Violife 10,40 procent

Zeta 8,00 procent

*Prisökningen gäller från 1 januari 2022 till 25 oktober 2022, det är en snittökning och gäller olika förpacningsstorlekar.

Källa:

Matpriskollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.