Maria Landeborn tycker att man som sparare ska tänka långsiktigt och inte hänga kvar vid aktier som går dåligt. Foto: TT/Skandia

Sparekonomens tips till dig som äger H&M-aktier

Uppdaterad
Publicerad

Hur slår detta mot småspararna? 

– Dels så är H&M-aktien en av de vanligaste aktierna svenskar äger, det är aktier som väger tungt på Stockholmsbörsen och finns med i nästan alla Sverigefonder och Indexfonder, därför är det många som äger dem indirekt genom sitt fondsparande.

– Det är väldigt många som påverkas. Påverkas mest gör man om man äger aktien direkt.  

Varför har aktien varit så populär? 

– Historiskt sett så har H&M varit en framgångssaga, ett stort bolag med höga marginaler och tillväxt. Förut var det de nyöppnade butikerna som marknaden tittade på. Konkurrensen på nätet är mycket hårdare och lönsamheten lägre. Det finns så väldigt många stora klädbutiker på nätet som inte bara säljer sitt eget märke som H&M gör. 

Om man sparat i H&M-aktier, vad kan man göra nu? 

– Man måste själv fundera över om man är villig att ta en förlust och hänga kvar och hoppas på att det vänder. Eftersom H&M är ett sådant stort bolag så kommer det att ta tid för dem att få ordning på sin affärsmodell och anpassa sig till den digitala marknaden. 

– Äger man aktien indirekt genom fondsparande så får man acceptera förlusten.

– Äger man H&M-aktier och man har gått med förlust så kan man kvitta det mot vinsterna man har gjort i år i sin deklaration, men då måste man göra det innan årsskiftet.  

Ett sista råd till aktiespararen?

– Vill man planera sitt sparande, där aktien har som störst chans att växa så kanske inte H&M är rätt val i nuläget.

– Det är lätt att hänga kvar, att inte acceptera att man har gått med förlust. Men det är bättre att hänga kvar vid de aktier som går bra och sälja de som går dåligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.