Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Stockholmsbörsen inledde veckan på minus

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan på minus.

Det breda OMXS-indexet gick ned 2,1 procent, i linje med ledande börser runtom i världen.

I slutet av förra veckan kom inflationssiffror från USA som var sämre än vad som väntats, vilket verkar ha lett till en nedgång bland världens börser.

Stockholmsbörsen var inget undantag. På tungviktarlistan, OMXS30-index, var det bara två bolag som stängde dagen på plus: skogsjätten SCA och tobaksbolaget Swedish Match gick upp 0,8 respektive 0,2 procent.

Resten av de 28 aktierna backade. I botten återfanns medicinteknikbolaget Getinge, ned 8,0 procent, följt av vitvarutillverkaren Electrolux och bilsäkerhetsbolaget Autoliv – ned 4,7 respektive 4,5 procent.

Tungt tapp för SBB

Även utanför storbolagslistan var det mestadels röda siffror. Fastighetskoncernen SBB meddelade före öppning att man ska se över sitt innehav i bostadsbolaget JM. Beskedet fick aktien i SBB att backa med 11,1 procent.

E-handlarna Nelly och Boozt, som vinstvarnade förra veckan, backade båda. För Boozt dämpades fallet något och aktien stängde på knappt minus, ned 0,1 procent, medan det för Nelly var en tyngre dag på börsen: ned 7,8 procent. Under måndagen kom även beskedet att Nellys vd Kristina Lukes får gå från bolaget.

”Bear market” i USA

Börsveckan på amerikanska Wall Street inleddes även den med kraftiga kursfall. Det breda S&P500-index föll med 3,9 procent och är nere på årets lägsta nivå. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade ännu mer, 4,7 procent. Dow Jones industriindex stängde på minus 2,8 procent.

Därmed befinner sig Wall Street i det som i USA kallas för en ”bear market”, eller en björnmarknad, där kurserna har fallit med minst 20 procent sedan den senaste toppen. Det är ovanligt stora nedgångar och vittnar om en utbredd pessimism bland investerare om framtiden.

På europeiska och asiatiska börser var siffrorna lika dystra. Parisbörsens CAC40-index backade 2,7 procent och Londonbörsens FTSE100-index gick ned 1,5 procent. Frankfurtbörsens DAX-index låg vid 18-tiden på minus 2,4 procent.

Nikkei 225 stängde på minus 3 procent och Hongkongbörsen på minus 3,4 procent. Kospi-index i Sydkorea gick ned 3,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.