SEB:s chefsstrateg Johan Javeus. Foto: SEB

Experten om börsraset: ”En varning för någonting värre”

Uppdaterad
Publicerad

Börsraset i Kina kan vara ”en varningsflagga för någonting värre”, säger SEB:s chefsstrateg Johan Javeus.

Raset på Shanghaibörsen har skakat flera finansiella marknader, Stockholmsbörsen och de ledande Europabörserna sjönk med omkring 3 procent direkt när handeln drog igång på måndagen.

 – Allt hänger ju ihop framför allt med situationen i kinesisk ekonomi. Vi fick ytterligare tecken förra veckan på att den ekonomiska aktiviteten håller på att avta. Samtidigt har vi de här kraftiga nedgångarna på börserna som man inte riktigt verkar få bukt med. Alla de här åtgärderna man har satt in tidigare, de verkar inte hjälpa, säger Johan Javeus.

Kina börsras

”Varningsflagga för något värre”

Han konstaterar att Kinas börser har varit väldigt övervärderade med våra mått mätt och att det därmed inte är så konstigt att kurserna faller kraftigt. Samtidigt är börsen en mycket mindre del av Kinas ekonomi än vad den är av exempelvis Sveriges ekonomi.

– Men jag tror att oron hänger samman mycket med att man från myndigheternas sida har uppenbara problem med att få kontroll över det här. Vad är det då som hindrar att det här skulle kunna ske på andra, betydligt viktigare marknader, frågar han sig.

– Då är det framför allt bostadsmarknaden som man funderar på. Där har man ju länge spekulerat i huruvida det här är en bubbla eller ej. Om man väger ihop allt det här, då har man ett potentiellt sett mycket mer negativt scenario även för resten av världen, om det här skulle rulla iväg åt fel håll. Man kan se det som en varningsflagga för någonting värre.

Det stora hotet

Det är osäkerheten om Kinas ekonomi som är det stora problemet för världens aktiemarknader, säger Nordeas aktiestrateg Mattias Eriksson.

– Man behöver lite mer klarhet i hur ekonomin utvecklas och eventuellt om myndigheterna kan göra något. Men det är ju inte helt enkelt, de har ju försökt med börsen och det funkar inte så bra. Det är lite svårt att stå emot marknadskrafterna, konstaterar han.

– Det stora hotet är att det blir en global lågkonjunktur av en lägre tillväxt i Kina, i och med att det är en viktig handelspartner för de flesta länder.

När det gäller frågan hur vanliga aktiesparare ska bete sig säger han:

– Man ska ju köpa bra bolag billigt. Bra bolag finns det, frågan är väl mer om det är nu man ska köpa eller om man ska vänta lite. Så som det ser ut nu så är det nog bra att avvakta, i alla fall i det korta perspektivet, och se var det här tar vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kina börsras

Mer i ämnet