Trumps tullar har skapat stor osäkerhet i världsekonomin, och inflationen har fortsatt varit lite över Riksbankens mål.
Vad blir räntebeskedet på torsdag, och vad tror storbankerna därefter?
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker, Nordea:
Räknar med att Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 2,25 procent, och hela året ut.
”Det är ingen alarmistisk situation vad gäller inflationsutsikterna, men det finns ändå en osäkerhet som bidrar till att Riksbanken avvaktar”, skriver han till SVT.
”Det är för tidigt att säga hur handelskonflikten slår på konjunkturen och det finns även motverkande faktorer såsom expansiv finanspolitik i Sverige och i övriga Europa.”
Helena Bornevall, seniorekonom, Handelsbanken:
Räntan lämnas oförändrad men sänks sedan tre gånger i år, med start i juni.
Tullhöjningarna som Donald Trump gav besked om den 2 april var högre än väntat, och hushåll och företag är avvaktande i det osäkra läget, säger hon.
– Temat på marknaden har svängt från inflationsoro i början på året till mer konjunkturoro. Med svagare efterfrågan tror vi också att inflationen dämpas, och därför räknar vi med räntesänkningar.
Susanne Spector, chefsekonom, Danske Bank:
Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad året ut.
”Riksbanken står inför svåra avvägningar mellan svagare konjunkturutsikter och oroande inflationssignaler, men risken för ett breddat inflationstryck tillåter inga räntesänkningar här och nu.”, skriver hon till SVT.
Andreas Wallström, prognoschef, Swedbank:
Ingen räntesänkning i maj, men sedan två sänkningar i juni och september så att styrräntan blir 1,75 procent.
Svenska hushåll är just nu försiktiga, men med lägre räntor kan konsumtionen återhämta sig, säger han.
– Det är ju en viss lättnad för svenska hushåll att riktningen på räntor åtminstone är lite nedåt, och det är klart att det behövs.
Daniel Bergvall, prognoschef, SEB:
Tror på en oförändrad ränta, men att Riksbanken kommer säga att de är redo att agera om så krävs. Därefter en sänkning i juni.
”Vi har haft stora rörelser på ränte- och valutamarknaden, och börser. Osäkerheten kring tullar, dess effekter på tillväxt och inflation, och hur marknader tar emot detta är områden som Riksbanken kan referera till.”, skriver han till SVT.