Swedbank: Slut med räntehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Riksbanken höjt färdigt för den här gången, i alla fall enligt Swedbank. Efter förra veckans räntebesked bedömer Swedbank att Riksbanken ändrar linje. Närmast väntar i stället en räntesänkning i juni.

”Vi hade räknat med att Riksbanken skulle höja styrräntan med 25 punkter, vilket gör att vi nu reviderar ned vår prognos. Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Swedbank ser nu ett scenario där amerikanska Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB) inleder sänkningar under andra kvartalet och Riksbanken följer efter och sänker räntan till midsommar.

När det gäller bolåneräntorna bedömer banken att de bundna väntas ligga relativt stabilt i närtid för att senare under prognosperioden sjunka något.

”De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar”, säger Andreas Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.