Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg Foto: Tomas Oneborg, SvD / TT

Swedbank varnar för coronaeffekter

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen tvingar Swedbank att ta kreditförluster på cirka 2,2 miljarder kronor. Dessutom växer kostnaderna kopplade till hanteringen av penningtvätten i Baltikum.

Swedbank är nu först ut av storbankerna att varna för ekonomiska konsekvenser relaterade till coronapandemin. Kreditförlusterna på 2,2 miljarder kronor är en tiodubbling jämfört med samma period förra året. Enligt bankens IR-chef Gregori Karamouzis är det nästan uteslutande kopplat till företag och inte privatkunder.

– Det här är en reservering gällande potentiella förluster och en första bedömning. Det är egentligen bara mars månad som berörts av coronakrisen och det är fortfarande tidigt, men det har samtidigt gått väldigt snabbt, säger han till TT.

Swedbank och penningtvätten

Den rådande osäkerheten kring coronapandemins konsekvenser och hur långtgående dessa blir gör att Swedbank inte kan göra en fullständig bedömning på individuell nivå.

Kopplat till oljan

Därför har man tvingats göra generella reserveringar, undantaget är oljerelaterade exponeringar där sådana gjorts gällande enskilda engagemang för cirka 0,8 miljarder kronor.

– De exponeringarna har vi jobbat länge med och oljesektorn har varit i fokus under en längre tid. I många andra sektorer har det inte varit möjligt att göra bedömning och där har vi fått göra en portföljanalys, säger Karamouzis.

-Vi kommer att göra nya bedömningar nästan på daglig basis under det här kommande kvartalet. Under andra kvartalet kommer vissa av de här portföljreserveringarna att övergå till individuella reserveringar.

Kraftig ökning

Samtidigt växer bankens kostnader för att hantera bristerna i hanteringen av penningtvätt i Baltikum. Ovanpå sanktionsavgiften från Finansinspektionen (FI) på 4 miljarder kronor beräknas nu kostnaderna för bankens utredningar och andra åtgärder med anledning av penningtvätten till 1,55 miljarder kronor. Det är en ökning med 750 miljoner jämfört med tidigare beräkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet