Göran Persson: Rapporten bekräftar bilden av ett misslyckande Foto: Pontus Lundahl, TT / Tomas Onedahl, SvD, TT

Rapport: Swedbanks högriskkunder omsatte enorma belopp

Uppdaterad
Publicerad

Högriskkunder hos Swedbank slussade 2014–2019 cirka 37 miljarder euro, motsvarande 400 miljarder kronor genom banken.

Det framgår av advokatbyrån Clifford Chances rapport om den svenska storbanken som presenterades på måndagen.

– Vi kommer att vända på alla stenar, sade styrelseordförande Göran Persson vi presskonferensen om rapporten.

Högriskkunder i den baltiska verksamheten har tillåtits öppna konton i Sverige, konstaterar Clifford Chance i rapporten. ”I utredningen ingår kunder, transaktioner och aktiviteter från 2007 till mars 2019”. Däremot drar advokatbyrån inga slutsatser om att Swedbank som bank var direkt inblandat i penningtvätt.

David di Bari, ansvarig utredare på Clifford Chance, presenterade under måndagen rapporten om Swedbank och listade en rad missförhållanden.

Swedbank och penningtvätten

Enligt di Bari fanns det under de år som Clifford Chance granskat en aktiv strategi att arbeta med högriskkunder. Swedbank accepterade kunder som andra banker efter riskbedömningar ratat och Swedbank godtog högriskkunder utan att begära tillräcklig dokumentation. Enligt rapporten är det även uppenbart att Swedbank godkänt kunder som dolde sig bakom komplicerade förertagstrukturer.

-Vd ignorerade varningssignaler om transaktioner och vidtog inga åtgärder för att granska dessa, sade di Bari.

”Bilden av ett misslyckande”

Swedbanks styrelseordförande Göran Persson, som tillträdde i juni 2019, sade att rapporten bekräftar bilden av ett misslyckande och att banken inte levt upp till de krav som kunder och ägare har rätt att ställa.

– Med anledning av det har styrelsen beslutat att avsluta kontraktet med före detta vd:n Birgitte Bonnesen, sade Persson och innebörden av det är att Bonnesen blir av med den fallskärm på upp till 21,5 miljoner kronor som hon fick när hon sparkades. Birgitte Bonnesen misstänks också för grovt svindleri.

– Vi kommer att vända på alla stenar. Swedbank lär av tidigare misstag och ska vara en ledare i den globala kampen mot penningtvätt, sade Göran Persson.

Swedbanks nya vd Jens Henriksson har tillsatt en utredning som ska genomlysa kulturen i koncernen och peka på åtgärder.

Stärkt arbetet

Clifford Chance skriver i sin rapport att Swedbank under den nya ledningen har stärkt arbetet mot penningtvätt.

Den misstänkta penningtvätten avslöjades i februari 2019 av SVT:s Uppdrag granskning, som visade att 50 suspekta konton slussat 40 miljarder kronor mellan sig. Intern information hos Swedbank har tytt på ännu mycket högre volymer där högriskkunder varit inblandade.

Fakta: Swedbank och penningtvätten

I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Swedbank kan ha använts för penningtvätt i Baltikum under många år. Minst 40 miljarder kronor slussades bara mellan 50 misstänkta konton. En rapport från en norsk advokat nämner högriskkunder som omsatte 200 miljarder kronor.

Efter avslöjandet fick vd Birgitte Bonnesen sparken. Hon efterträddes av Jens Henriksson, tidigare vd för Folksam. Styrelsens ordförande Lars Idermark lämnade sin post och efterträddes i juni 2019 av den tidigare statsministern Göran Persson.

Den 11 mars 2020 rapporterade Swedbank om misstänkta brott mot amerikanska sanktionslagar.

Den 18 mars utdelade Finansinspektionen en sanktionsavgift till banken på fyra miljarder kronor. Penningtvättsrutinerna hade svåra brister och banken undanhöll och gav missvisande information till FI, enligt myndigheten.

Källor: SVT, Swedbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet