Vd Johan Dennelind. Foto: TT

Telia: ”Går inte att sätta ett pris på skadan”

Uppdaterad
Publicerad

Telias nuvarande vd och styrelseordförande är båda nöjda med att förundersökningen kring de tidigare cheferna nu är utagerad. För Telia har det viktigaste varit att lämna historien bakom sig, och fokusera på att garantera att något liknande inte ska ske igen.

– Nu sätter vi punkt för det som hänt i Uzbekistan. Det är en väldigt viktig punkt för oss att avsluta, för att kunna se framåt i företaget, säger Marie Ehrling, styrelseordförande för Telia.

På Telia är man på fredagen nöjda med att förundersökningen har nått sitt slut, och att rättsprocessen nu i stället kan ta vid.

– Jag tycker att det är bra att den svenska åklagaren nu avslutar sin förundersökning som pågått i fem års tid. Vi får följa den rättsprocessen noga, säger Marie Ehrling, styrelseordförande för Telia.

Telias diktatursamarbete

”Nu sätter vi punkt”

– Jag litar på rättssystemet i Sverige. Åklagaren gör uppenbarligen bedömningen att man kan gå vidare. Mitt ansvar är att göra det rätta för företaget.

– Nu sätter vi punkt för det som hänt i Uzbekistan. Det är en väldigt viktig punkt för oss att avsluta, för att kunna se framåt i företaget. Det ser vi fram emot, säger Marie Ehrling, styrelseordförande för Telia.

Vd: ”Mitt fokus är framåt”

Bolagets vd, Johan Dennelind, trycker också på Telias arbete att förändra företagskulturen sedan skandalen briserade efter avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning.

– Jag kan inte sätta mig i den situation som var då. Jag kom in för fyra år sedan och fått uppdrag att reda ut vad som hänt då. Mitt fokus är att leda företaget framåt.

”Har gjort allt vi kan”

Någon liknande affär ska dock inte kunna ske igen, säger han.

– Jag kan garantera att vi har gjort allt vi kan för att minimera den risken, som var rätt stor när vi kom in, säger Johan Dennelind.

– Finns det gråzoner är det viktigt att ha rutiner och processer. Kan jag garantera att det inte blir fel? Nej. Man jag kan garantera att vi har gjort allt vi kan.

”Extremt högt belopp”

Vd Johan Dennelind kommenterar också den stora kostnad bolaget redan ådragit sig efter affären. I torsdags tillkännagavs att Telia gått med på att betala 7,7 miljarder kronor till myndigheter i USA och Nederländerna på grund av mutaffären.

– Det är ett extremt högt belopp, men det är också ett väldigt allvarligt brott som begåtts, säger Johan Dennelind.

– Allt det här har också gjort stor skada för varumärket, som jag tycker att vi har återbyggt, men det går inte att sätta ett pris på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet