Foto: TT

Teliachefer åtalas för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åtal om mutbrott väcks nu mot tre före detta chefer för Telia, bland dem tidigare vd:n Lars Nyberg. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2012 bolagets affärer i Uzbekistan, där landets diktators dotter beräknas ha tjänat 2,6 miljarder kronor på att Telia tilläts etablera sig i regionen.

Tre tidigare Teliachefer åtalas för mutbrott i Uzbekistan, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Bland de åtalade återfinns förre vd:n Lars Nyberg, förre vice vd:n och chefen för affärsområdet ”Eurasien”, Tero Kivisaari, samt ytterligare en tidigare hög chef.

De misstänks alla för grovt mutbrott, bestickning.

Avslöjades av Uppdrag granskning

SVT:s Uppdrag granskning kunde 2012 avslöja misstänkta mutor i samband med att den svenska telekomjätten etablerade sig i Uzbekistan 2007.

Dåvarande Telia Sonera köpte en 3G-licens av en ”lokal partner” för 2,3 miljarder svenska kronor. Det visade sig att den lokala partnern – ett företag med namnet Takilant – i själva verket var ett bolag registrerat i skatteparadiset Gibraltar.

Ägaren, Gayane Avakyan, var personlig assistent till Gulnara Karimova, den uzbekiska diktatorns äldsta dotter.

Avslöjandet ledde till att stora delar av Telia Soneras ledning och styrelse fick gå.

Krävs nu på 2,6 miljarder

Samtidigt som mutåtalet väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyndigheten.

Enligt uppgift till TT krävs Telia på 2,6 miljarder kronor, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan.

De pengarna kan tas från den summa som amerikanska myndigheter enats med bolaget om att det ska betala, så några ytterligare böter eller förverkanden rör det sig inte om, enligt uppgift till TT.

I torsdags tillkännagavs att Telia gått med på att betala 7,7 miljarder kronor till myndigheter i USA och Nederländerna på grund av mutorna.

LÄS MER: Telia bekräftar miljarduppgörelse med USA och Nederländerna

LÄS MER: Lars Nyberg misstänkt i muthärvan i Uzbekistan

LÄS MER: Telia krävs på 12 miljarder

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat 2,6 miljarder kronor på affären under 2007–2010.

I utbyte fick Telia 3G- och 4G-licenser bland annat.

Miljardbelopp har frysts på konton i Schweiz, där Telia har satt in pengar. På Nordea i Stockholm frystes 200 miljoner kronor och lyxegendomar i Frankrike har spärrats av.

Skandalen, som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade 2012, ledde året därpå till att vd Lars Nybergs avgick och att Telias styrelse byttes ut.

Även den rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas av myndigheterna i USA och Nederländerna för att ha mutat Karimova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet