Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad ligger bakom inflationen? Och hur vet man när det är läge att köpa bostad? Hör experterna svara på tittarnas frågor i klippet. Foto: Filip Brusman & Henrik Montgomery/TT

Tittarfrågor: Vad krävs för att priserna ska gå nedåt igen?

Publicerad

Vad krävs för att priserna ska vända nedåt igen? Och när är det egentligen rätt läge att köpa bostad? När SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och sparekonomen Frida Bratt svarade på tittarnas frågor om inflationsläget var funderingarna många.

Nya siffror från Statistiska centralbyrån visar att inflationstakten i oktober låg på 9,3 procent, en nedgång från septembers 9,7 procent. Beskedet kan dock beskrivas som en bedrägligt god nyhet, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Det är energipriset som sjönk med 24 procent som ligger bakom utvecklingen, bortsett från det steg många priser, säger han.

Så vad krävs då för att priserna ska pressas nedåt igen på riktigt? Hör Alexander Norén och Frida Bratt svara på fyra av tittarnas frågor i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.