Börsmäklaran på Wall Street reagerade surt på president Trumps hot om tullar på mexikanska varor. Även på andra börser föll kurserna. Foto: Richard Drew, TT/AP

Trumps tullhot orsakade kursfall på världens börser

Publicerad

President Trumps senaste hot om tullar, denna gång riktade mot Mexiko, utlöste skrämselhicka på världens finansmarknader. Flera svenska industriföretag riskerar att drabbas hårt om hoten blir verklighet. 

Utspelet kom som vanligt från presidentens twitterkonto: Den 10 juni inför USA en femprocentig tull på alla varor som importeras från Mexiko om inte landets regering ser till att stoppa migranter från Centralamerika att olagligt ta sig över gränsen till USA. Lyckas Mexiko inte hejda strömmen av människor höjs tullarna steg för steg till 25 procent.

”Ökar osäkerheten”

Hotet kom som en överraskning och omfattar allt från bilar till avokado. Trots att presidentens syfte troligen är att visa krafttag i migrationsfrågan inför valet nästa år, gav det rejält eko på världens börser.

– Tullhotet skapar ytterligare osäkerhet och ökar risken för upptrappning av handelskriget som Trump har sjösatt. Det är något som vi alla förlorar på, och det märks på marknadsreaktionerna med stora kursfall, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Fredagens största förlorare var biltillverkarna och deras underleverantörer, vars aktier föll tungt. För dessa företag är tullfri handel med Mexiko extremt viktig. Enligt den mexikanska bilindustriföreningen AMIA tillverkades under årets fyra första månader nära 1,3 miljoner bilar i Mexiko. 960 000 av dessa exporterades till USA och Kanada.

Kan slå tillbaka

Amerikanska General Motors är den tillverkare som har störst produktion i Mexiko. Nummer två är japanska Nissan, följt av Fiat Chrysler och Volkswagen.

Från svensk horisont tappade bilsäkerhetsföretaget Autoliv, som har tillverkning i Mexiko, drygt sju procent av sitt värde. Även Electrolux, som har över 5 000 anställda i landet, föll med närmare fyra procent på Stockholmsbörsen.

Många ekonomiska bedömare verkar förvånade över att Trump nu vill använda handelshinder som ett vapen i migrationspolitiken, eftersom det riskerar att slå tillbaka mot USA:s egen ekonomi. Invändningar som Trump bemötte så här, som vanligt på Twitter:

”För att slippa tullar, om de höjs, kommer företag att överge Mexiko, som tagit 30 procent av vår bilindustri, och komma tillbaka hem till USA”.

President Trump bemöter invändningarna mot att använda handelshinder som ett redskap i kampen mot illegal invandring. Foto: Skärmdump Twitter

Äventyrar frihandelsavtal

Trumps tullhot kommer precis när USA:s kongress står i begrepp att godkänna det nyligen framförhandlade nordamerikanska frihandelshandelsavtalet NAFTA, som går i rakt motsatt rikning med slopade tullar på stål. Den processen kan nu störas, menar Kommerskollegiums analytiker Per Altenberg:

– Förutsättningarna försämrades radikalt. Hade jag varit beslutsfattare i Mexiko hade jag ju ifrågasatt om det går att lita på motparten, i det här fallet USA.

Fakta: Tullar mot Mexiko 

Visa
  • Hotet om att införa tullar mot Mexiko framfördes via Twitter natten till den 31 maj, svensk tid. Donald Trump skrev där att femprocentiga tullar skulle införas från och med den 10 juni om inte Mexiko hindrar migranter från att ta sig till USA. 
  • I ett formellt uttalande meddelade presidenten att tullarna kommer att höjas månadsvis med fem procentenheter till nivån 25 procent om Mexiko inte vidtar några åtgärder vid gränsen. 
  • Om de blir verklighet skulle tullarna gälla all import från landet. 
  • Mexiko lovar att svara med kraft, enligt ett uttalande från den mexikanska regeringen.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer