Donald Trump skriver på Twitter att nya tullar mot Mexiko ska införas. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump vill stoppa migranter – hotar med nya tullar mot Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att införa tullar på alla varor från Mexiko, så länge migranter fortsätter att ta sig över gränsen från Mexiko till USA, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

Tullarna på 5 procent införs från den 10 juni och kommer gradvis att höjas fram till dess att ”problemet med illegal invandring är löst”, skriver presidenten på Twitter.

Först ”när problemet är löst” kommer tullarna att tas bort, skriver han.

Går till hårt angrepp

I ett pressmeddelande säger Trump att ”USA blivit invaderat av hundratusentals människor från Mexiko och att landet lidit av svåra konsekvenser av illegal invandring”.

Han menar att Mexiko borde agera:

”Mexikos passiva delaktighet i att tillåta massinvandring är en kris och ett extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet och ekonomi. Landet har starka invandringslagar och skulle med lätthet kunna stoppa det illegala flödet av migranter genom att skicka tillbaka dem till deras hemländer”, säger han.

Mexiko svarar

Som mest hotar Trump med tullar på 25 procent. Det får Mexiko att se rött:

– Om det här hotet skulle verkställas skapar det en oerhört allvarlig situation. Vi måste i så fall svara med kraft, säger Jesús Seade, mexikansk viceminister med ansvar för Nordamerika, på en presskonferens.

Tidigare under torsdagen skrev Trump på Twitter att landets gränspolis frihetsberövat 1 036 migranter under natten. Han menar att så många migranter aldrig tidigare tagit sig över gränsen vid ett och samma tillfälle. Foto: AP/TT

80 000 migranter hålls enligt amerikanska myndigheter frihetsberövade i väntan på beslut om utvisning, ungefär 4 500 personer försöker ta sig över gränsen varje dag.

”Game changer”

Jonathan Heath, styrelseordförande i Mexikos centralbank, skriver på Twitter att hotet från USA är en ”game changer”. Det rapporterar Reuters.

Under fredagen sjönk även flera aktier tillhörande Asiens största bilmodeller, skriver Reuters. Toyota, Honda och Nissan föll alla med nästan cirka två-tre procent. Mazda tog den största smällen och föll med nästan sju procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer