Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så blir maten ännu dyrare”. SVT:s ekonomikommentator om hur den amerikanska räntan hänger ihop med den svenska. Foto: Peter Morgan/AP/TT, SVT

Fed höjer räntan med 25 punkter

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, höjer styrräntan med 25 punkter, 0,25 procentenheter, till intervallet 4,75-5,0 procent.

Beskedet markerar Feds nionde raka höjning sedan mars i fjol och låg i linje med de flesta bedömares förväntningar.

Fed kommer nogsamt att följa ”inkommande information och utvärdera följderna för penningpolitiken”, skriver den i ett pressmeddelande.

– Processen för att få ned inflationen tillbaka till 2 procent har lång väg kvar och kommer troligtvis att bli ojämn, säger Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter beskedet.

Centralbanken skriver vidare att ”det amerikanska banksystemet är livs- och moståndskraftigt”, men konstaterar samtidigt att inflationen kommer att fortsätta tynga hushåll och företag en tid framöver.

”Det är osäkert hur omfattande dessa effekter kommer att bli. Kommittén är fortfarande mycket uppmärksam på inflationsriskerna”.

Mjukare tongång

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att Fed var mjukare i sina formuleringar denna gången jämfört med vid tidigare räntebesked.

– Tidigare så har man sagt att ”vi ser framför oss fortsatta räntehöjningar” i någon slags obestämd form. Nu säger man att ”det kan behövas ytterligare någon räntehöjning”. Det är mycket duvaktigare, man är mer ödmjuk inför den osäkra ekonomiska framtid som man står inför, säger han.

Svår balansgång

Höjningen sker i kölvattnet av den senaste tidens bankturbulens och oro på finansmarknaden.

Fed vandrade inför beskedet på en balansgång mellan att fortsätta höja räntan för att minska inflationstrycket och att trycka på bromsen för att förhindra ytterligare turbulens i banksektorn.

John Hassler, professor i nationalekonomi, tycker att Fed fattade rätt beslut. Han menar att den rådande bankkrisen i sig fungerat som en räntehöjning.

– Det blir svårare att låna och därför så drar det där åt ett håll som också en räntehöjning hade gjort, och då behöver man inte höja lika mycket, säger han.

Inflationen sjönk

I februari sjönk inflationen i USA till 6 procent, från 6,4 procent i januari. Det är visserligen en nedgång, men fortfarande en bra bit högre än centralbankens inflationsmål på 2 procent.

Börsen på Wall Street i New York reagerade först positivt på räntebeskedet, men sedan föll de tre ledande indexen för att stänga på mellan 1,6 och 1,7 procent back.

Se SVT:s direktsändning om räntebeskedet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankerna Signature, Silvergate och Silicon valley gick under samtidigt. Vad hände under de dramatiska dygnen? Foto: SVT/montage

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.