Turerna kring SCA – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Lyxresor med familjen och jaktresor med näringslivstoppar – allt med företagets privata flygplan. Här är skandalen som skakar SCA, ett av Sveriges största bolag.

I mitten av december avslöjar Svenska Dagbladet att SCA har satsat en halv miljard i Volvo ocean race, samtidigt som tusentals anställda har sagts upp. Företaget har också använt sitt privatjet för dyra resor där ledningens fruar, barn och till och med hundar har fått följa med.

Vd Jan Johansson har bland annat tagit med sig sin dotter till fotbolls-EM i Kiev och fotbolls-VM i Brasilien.

Svenska Dagbladet kan också avslöja att 100-tals miljoner kronor har lagts på att renovera en jaktanläggning i Härjedalen. 

Sverker Martin-Löf avgår

Avslöjandena leder till skarp kritik mot ledningen och styrelseordförande Sverker Martin-Löf, som räknas som en av svensk industris mest inflytelserika person, meddelar att han lämnar sina uppdrag i de börsbolag där han i dag har styrelseuppdrag, som Handelsbankensfären och deras maktbolag Industrivärden.

Sverker Martin-Löfs son ska också ha varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

Nordeas vd på jaktresor

Den 24 januari avslöjas av Nordeas vd årligen har bjudits på SCA:s lyxiga jaktresor i Jämtland och Härjedalen – och fått flyga dit i skogsbolagets privatjet. Även Folksams ordförande Anders Sundström har åkt med i planet, utan att betala.

Anders Nyrén, som tar över efter Sverker Martin-Löf, försvarar lyxresorna i en intervju med SVT Nyheter:

– Det här med privatjet i olika former används väldigt mycket i svenskt näringsliv, det är en företeelse vi måste vänja oss vid. I grund och botten handlar det om att bli mer effektiv i sitt arbete.

Granskarna för insyltade

Revisionsfirman PWC får i uppgift att granska SCA-chefernas resor – vilket får skarp kritik eftersom representanter för PWC själva har flugit med planet och deltagit i jakter. Ytterligare en utredning tillsätts, parallellt med att PWC gör klart sitt uppdrag.

Sverker Martin-Löf tvingas lämna sitt uppdrag i förtid.  SCA meddelar också att man säljer sin kritiserade jaktstuga i Härjedalen.

Samtidigt pågår en förundersökning vid Riksenheten mot korruption om SCA:s jaktresor kan betecknas som mutor.

Vid SCA:s stämma ska ägarna besluta om man ska ge styrelsen och vd:n ansvarsfrihet för det förra året.

SCA är ett av Sveriges största bolag. Företaget tillverkar pappersmassa, pellets och trävaror men även hygienprodukter som bindor, blöjor och inkontinensskydd. Företaget har ungefär 44.000 anställda och är Europas största privata ägare av skogsmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet