Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sparpaket på Postnord – cirka 200 anställda får gå

Uppdaterad
Publicerad

Cirka var fjärde anställd på Postnords huvudkontor tvingas lämna företaget. Detta efter att Postnord presenterat ett nytt sparpaket under tisdagen.
– Det stämmer i stort sett, med det reservationen att vi inte har något exakt antal personer, säger Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord, till SVT Nyheter. 

Enligt nyhetssajten Breakit, som var först med nyheten, tvingas 200 anställda lämna företaget.

Nedskärningarna bekräftas av Postnord, men exakt hur många anställda som drabbas är inte klart. De tjänster som berörs är administrativa funktioner.

– Det är en del i det omställningsarbete som hela koncernen är inne i. När omvärlden förändras måste vi också hänga med. Vi måste se över på central nivå att vi har rätt människor på rätt platser, säger Maria Ibsen.

En av dem som tvingas lämna företaget är kommunikationsdirektören Thomas Backteman. 

”Man har bestämt en ny organisation och i den finns ingen egen kommunikationsfunktion kvar på koncernnivå. Jag lämnar därför koncernledningen, och Postnord”, säger han till Breakit.

”Ett led i omställningsarbetet”

I ett pressmeddelande skriver företaget att tre personer lämnar koncernledningen den 30 juni, utöver Thomas Backteman. Anders Holm, chef för Nordic solutions, Mikael Wikner, tillförordnad chef för Operations & technology och Tim Jørnsen, chef för e-handel och logistik lämnar också.

”Förändringarna inom Postnord är ett led i det omställningsarbete som syftar till att möta de stora förändringar som brev- och paketmarknaderna genomgår”, står det i pressmeddelandet.

Postnord gjorde en förlust på 855 miljoner kronor under helåret 2018 och så sent som i april i år fick Håkan Ericsson lämna posten som vd och koncernchef. 

Även finanschef Gunilla Berg tvingades lämna Postnord.

Den nya koncerneldningen

Visa

Den nya koncerneldningen består av:

  • Annemarie Gardshol, chef Postnord Sverige och tf koncernchef
  • Lena Larsson, tf finanschef
  • Peter Kjær Jensen, chef Postnord Danmark
  • Robin Olsen, chef Postnord Norge
  • Ylva Ekborn, chef Postnord Strålfors
  • Kristina Lilja, chefjurist
  • Jan Starrsjö, tf chef Nordic strategy & solutions
  • Charlotte Svensson, tf chef digitala produkter och kanaler
  • Björn Ekstedt, CIO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer