Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skulle stoppad el drabba bryggeriet. Hör Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Företagare oroliga: ”Tror att elen kan stängas av redan i vinter”

Publicerad

Svenska kraftnät har varnat för att de kan tvingas stänga av elen i korta perioder i södra Sverige på grund av effektbrist. Nu sprider sig oron bland företagen.

– För oss skulle det ge stora produktionsbortfall, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri.

Den dyra elen har drabbat både hushåll och företag i hela Sverige. Allra dyrast är elen i södra Sverige och Svenska kraftnät varnade redan i slutet av augusti för att man i värsta fall kan tvingas stänga av elen för svenskar i vinter. Blir det effektbrist i elsystemet kan både hushåll och företag drabbas, då vissa kunder kan kopplas bort från elnätet i kortare perioder.

Sedan varningen har risken för effektbrist ökat ytterligare och nu sprider sig oron bland svenska företag i södra Sverige.

– Det är en katastrof för många småföretagare. Det är många som är jätteoroliga, säger Alexandra Elias, pressekreterare för organisationen Företagarna.

Oro för avbrott på bryggeri

Ett större företag som drabbas är Åbro, med bryggeri i Vimmerby. Att den allt dyrare elen även ger dyrare öl är redan ett faktum då företaget tvingas höja priserna mot kund. Men värre än dyr el skulle vara att företaget inte får någon el alls.

– Det man är mest oroad för just nu är att Svenska kraftnät har gått ut och varnat för att i zon tre och fyra (södra Sverige) så riskerar man att få korta avbrott redan nu i vinter. Det är något som kan bli en kommande trend, säger Johannes Gutman, teknisk chef på Åbro Bryggeri i Vimmerby till SVT Nyheter.

Vad skulle det innebära om elen stängdes av?

– För oss skullle det bli stora produktionsbortfall. En sak är att produktionen stannar, en annan sak är att få igång produktionen igen. Det är inte bara att tända ljuset, tycka på startknappen och köra vidare, utan det drar med sig stora startkostnader och bekymmer framför allt.

Vilka bekymmer då?

– Vi har öl i tankar som jäser. Kylmaskiner och annat måste gå. Det finns en redundans i anläggningen som måste fungera.

På bryggeriet i Vimmerby räknar man med att vintern kommer bli tuff med väldigt höga elpriser. Samtidigt håller företaget på att ställa om och just nu byggs en stor solcellspark på fältet intill bryggeriet som ska stå klar i februari nästa år och som då ska bidra till fabrikens energiförsörjning.

Efter beskedet att reaktorstoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari 2023 meddelar Svenska Kraftnät att risken för bortkoppling av el i vinter har ökat.

– Risken har ökat något, absolut, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.