Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bankerna, råvarubolagen och byggbolagen – se vilka som väntas bli vinnare och förlorare inför delårsrapporterna

Vinstexplosion väntas från börsbolagen – bankernas vinster stiger mest

Uppdaterad
Publicerad

Börsbolagen förväntas komma med stora vinstökningar i delårsrapporterna. Det visar en sammanställning av prognoser från aktiemarknaden som SVT tagit del av. Mest stiger bankernas vinster.

Sommarens höjdpunkt på börsen är här – delårsresultaten. Förväntningarna från aktiemarknaden ligger på ett lyft på hela 13 procent för vinsterna, under de tre senaste månaderna, jämfört med förra året. Det visar en sammanställning av den oberoende aktieanalytikern Peter Malmqvist.

Vinnarna

Vissa branscher sticker ut än mer. Bankvinsterna väntas stiga med hela 50 procent.

– Bankerna tjänar allt bättre på sina utlåningskunder och behöver inte höja räntan till spararna lika mycket, samtidigt som kreditförlusterna är väldigt låga, säger Peter Malmqvist till SVT, och han fortsätter:

– De lever i den bästa av världar.

En annan vinnare väntas bli verkstadsföretagen med en vinstuppgång på mäktiga 24 procent. Mycket på grund av den svaga kronan

– De gör att vi blir billig arbetskraft som företagen sedan kan sälja det dyrt till utlandet, menar Peter Malmqvist.

Förlorarna

I botten återfinns en tidigare vinnare, råvarubranschen, där exempelvis skog och malm återfinns. Där är prognosen ett vinstfall på hela 54 procent.

– Det sker från en extremt hög nivå, så vinsterna ligger fortfarande på en hög nivå i ett historiskt perspektiv, hävdar Peter Malmqvist oberoende aktieanalytiker

Om bankerna var vinnare på de stigande räntorna är förloraren byggbranschen, med ett förväntat vinsttapp på 8 procent. Förklaringen är att bostadsbyggandet kört in i väggen efter räntehöjningarna.

De börsnoterade handelsbolagen väntas klara sig bättre än byggbolagen genom att de också verkar på andra marknader än Sverige, enligt Peter Malmqvist. Men de drabbas naturligtvis också av effekterna från inflation och stigande räntor. För dem ligger den förväntade vinstminskningen två procent.

Fakta

Siffrorna kommer från en analys av de 50 största bolagen till omsättningen, på Stockholmsbörsen, sammanställt av Peter Malmqvist, med uppgifter från analysverktyget Infront.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.