New York-börsen gick i rött på måndagen. Grafen visar S&P 500-index efter det inledande fallet, medan siffrorna i övre vänstra hörnet visar indexvärde och förändring för Dow Jones index. Foto: Justin Lane /EPA

Virusfrossa får börserna att rasa

Publicerad

Oron för coronaviruset slår hårt mot aktiemarknaden. Stockholmsbörsen backade på måndagen med 4,2 procent, den största nedgången sedan brexitomröstningen sommaren 2016.

Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Chevreaux, ser utvecklingen som en följd av coronavirusets spridning.

-Det handlar enbart om detta. Nu är det uppenbart att det kommit till Europa med kraft och mycket kraftigare än någon hade räknat med. Det är bara en tidsfråga innan man får isolera ännu flera städer och så får vi se var den här veckan slutar, säger han till TT.

Sätter skräck

Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank, är inne på samma linje.

-Det är virusoron som sätter skräck i marknaden. Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger hon.

Martin Guri påpekar att fallet kommer i en speciel situation:

-Bara för ett par dagar sedan var det ”all time high” så det är klart att det är ett jättebra läge att ta hem vinster.

Vinstvarningar att vänta

Även USA-börserna har backat rejält under dagen, liksom oljepriset och de långa räntorna.

Martin Guri ser en klar risk för att svenska bolag inom en snar framtid kommer att tvingas presentera vinstvarningar.

-Absolut, det kommer att börja redan den här veckan. Alla ansvarstagande styrelse- och ledningsgrupper sätter sig nu och formar om inte en katastrofplan så i alla fall en handlingsplan.

Maria Landeborn råder långsiktiga sparare att sitta lugnt i båten, men påpekar att mycket beror på hur långvarig och utbredd smittan blir.

-Det här kan ge tillväxten en knäck under första kvartalet. Men det kan stanna vid ett hack i kurvan, säger hon.

Småspararna säljer

Hos nätmäklarna Avanza och Nordnet är det dock ovanligt hög aktivitet och småspararna väljer att nettosälja.

”Det är en helt exceptionellt hög aktivitet bland våra sparare i dag, spararna sitter definitivt inte lugnt i båten”,  skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

I en historisk kontext ser dock Martin Guri en stor potentiell konsekvens:

-Det här kommer att bli det största globala slaget mot världskonjunkturen sedan Lehman Brothers-kraschen och ha den omfattningen att hela spelplanen kommer att behöva skrivas om lite grann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet