Foto: SVT/Reuters

50 000 i karantän i Italien: ”En känsla av belägring”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 200 nya fall av coronasmitta bekräftades under helgen i norra Italien. För att minska smittspridningen kommer de drabbade platserna att isoleras de närmaste veckorna.

– I Italien talar man inte om någonting annat än coronaviruset just nu. Det är en känsla av belägring, säger frilansjournalisten Kristina Kappelin på plats i Rom i SVT:s Morgonstudion.

Mer än 50 000 personer har isolerats i de värst drabbade regionerna Lombardiet och Veneto i norra Italien. För att hindra smittan från att spridas ytterligare har myndigheterna beslutat att stänga skolor, barer, offentliga platser och stoppa evenemang i ett tiotal olika kommuner. Det har också utfärdats reseförbud till de drabbade platserna. Den som bryter mot karantänen kan straffas med böter eller ett kortare fängelsetraff.

– Känslan av att vara instängd i ett område där man varken kommer ut eller in och man börjar oroa sig om man har tillräckligt med mat, det gör att alla de som borde hålla sig ifrån varandra istället står och köar tillsammans utanför matbutikerna. Man hamstrar oerhört. Det gör man inte bara i de städerna som är i karantän, säger Kristina Kappelin.

Coronapandemin

Har testat många

Fram till i fredags hade Italien upptäckt tre smittade personer. Men bara under helgen kunde 150 nya fall bekräftas. Antalet döda var på måndagen uppe i fem personer och över 200 smittade.

– En intressant sak är att man har testat väldigt många människor. Man har gett sig ut och letat efter de som eventuellt kan vara smittade. Det kan innebära att det finns ett stort mörkertal i andra länder, säger Kristina Kappelin.

Det är fortfarande inte känt vem som fört in smittan till Italien. Den patient som först insjuknade hade träffat en person som som nyligen varit i Kina, men den personen testade själv negativt. Myndigheterna undersöker nu om personen i fråga ändå kan vara smittbärare.

Tåg mot Österrike stoppades

Under söndagskvällen stoppade Österrike ett tåg vid den italienska gränsen från att fortsätta in i landet. Detta efter att två resenärer uppvisat symtom på virussjukdomen, skriver Oe24. En representant för Österrikes järnvägsbolag ÖBB meddelade att all trafik mellan länderna stoppades.

De två som misstänktes bära på smittan testade negativt och kring midnatt återupptogs trafiken.

Flera europeiska länder avråder från resor till norra Italien, bland annat Irland, Ungern och Kroatien, rapporterar AFP och Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet