Svenska experter är oeniga om hur stor risk det är att coronaviruset kommer att spridas i Sverige efter att det nu sprids i länder som Italien. Foto: Nicola Fossella/TT

Expert: Fel strategi att tona ner viruslarmet

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens sätt att hantera utbrottet av coronavirus får hård kritik.
– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
Han anser tvärtom att det skickar fel signaler.

De senaste dagarna har det kommit besked om allt fler smittade av coronaviruset i länder som Italien, Iran och Sydkorea. Trots detta har Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell gång på gång förklarat att spridningen är kontrollerad och att det inte finns skäl att oroa sig för en pandemi. Ett budskap som Björn Olsen, professor vid Uppsala universitet, kritiserar.

– Världshälsoorganisationen (WHO) själv har varit betydligt spetsigare och tydlig i sin kommunikation. Att tona ned risken skickar fel signaler till sjukvårdsregionerna, säger han.

”Djupt stötande”

Konsekvensen kan enligt Olsen bli att åtgärder för att minska smittan vidtas för sent.

– Om det drämmer till blir vi för överraskade, vilket ökar risken för en onödig pandemisk spridning. Det här är inget vi kan ta när det kommer.

Att man i den allmänna diskussionen drar paralleller mellan viruset och säsongsinfluensan är enligt Olsen nonchalant.

– Ordet ”bara” har smugit sig in. Att om viruset sprider sig i Sverige drabbas ”bara” de äldre och sjuka. Vi måste ta hand om dessa på ett mänskligt sätt. Att avfärda risken för den här sköra gruppen i samhället blir djupt stötande, säger han.

Men enligt Anders Tegnell har risken inte tonats ned.

– Vi har tagit det här på väldigt stort allvar. Vi når ut med information snabbt och har gjort en omfattande risksanering, säger han.

Den information som Folkhälsomyndigheten enligt Tegnell vill nå ut med är framför allt att det inte finns någon smittspridning i Sverige i dag – och att det inte finns någon anledning att peka ut vissa grupper som smittbärare. Därtill är det viktigt att de som rest i områden där smittan spridits vänder sig till sjukvården direkt om de får symptom, påpekar han.

”Framtiden alltid oklar”

– Utöver det är det ingen idé att oroa sig för framtiden. Den är alltid oklar. Självklart kan man förbereda sig och vi är medvetna om att det kan bli fler fall. Vi ska inte tro att det aldrig kommer hit och vi måste veta vad det betyder om det gör det. Men vi har en bra beredskap på gång.

Till den hör att många labb i Sverige nu kan ställa diagnosen och att vård- och flygplatspersonal har fått information om smittskydd och hur patienter kan hanteras.

Vad krävs för att oron ska vara berättigad?

– Oron kommer först när man får en kontinuerlig spridning i ett annat land och inte längre kan spåra den. Då är den inte längre begränsad, säger Anders Tegnell.

Inte heller Björn Olsen tycker att oro är rätt lösning på problemet.

– Det är viktigt att man inte får panik, men vi behöver ha beredskap utifall att många smittas.

Och om det inte skulle bli så är det likväl bättre att ha tagit det säkra före det osäkra, anser han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.