Volvo Cars vd, Håkan Samuelsson, är inte förtjust i planerna på tullar för personbilar som USA:s president Donald Trump planerar att införa. Foto: TT

Volvo skrotar planer för nya fabriken i USA

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars slopar planerna på expansion vid den nya fabriken i Charleston i South Carolina, USA, säger företagets vd Håkan Samuelsson till USA Today. Anledningen uppges vara de högre tullavgifter som president Donald Trump infört mot Kina.

Den ursprungliga planen var att anställa 1 500 personer vid fabriken i slutet av 2018 och 4 000 inom några år. Samuelsson säger inte exakt hur detta kommer att förändras.

Fabriken i Charleston är Volvo Cars första i USA, och öppnade i juni i år.

– Vi trodde att Charleston skulle kunna bygga bilar till Kina. Det kommer inte att fungera, säger Samuelsson till USA Today.

Trump: De har dragit fördel i decennier

Håkan Samuelsson säger nu att man istället riktar in sig på att bygga modellen S60 i Kina för den kinesiska marknaden.

Trump visar inga tecken på att backa vad gäller tullarna för bilar. Han säger på Twitter att de amerikanska tullarna har hjälpt till att bygga den amerikanska bilindustrins växande lastbilsproduktion.

”Om vi skulle göra det här med personbilar som kommer hit, då skulle väldigt många fler bilar byggas här...”, skriver presidenten och fortsätter i en senare tweet:

”...dessutom, länder som skicka bilar hit har dragit fördel av USA i decennier.”

Samuelsson befarar högre priser

Enligt USA Today varnar Volvos vd Håkan Samuelsson Trump-administrationen för vad han befarar kommer bli effekterna av sådana tullar:

– Dyrare bilar och sannolikt även mindre volymer, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.