Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Bergqvist om hur räntebeskedet påverkar svensk ekonomi. Foto: SVT & Jim Lo Scalzo/EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny trippelhöjning av styrräntan i USA – högsta nivån sedan 2018

Uppdaterad
Publicerad

USA:s centralbank trippelhöjer styrräntan – igen.

Syftet är att stävja den stegrande inflationen i USA och resten av världen.

Den amerikanska styrräntan höjs med 75 punkter till intervallet 2,25-2,50 procent, meddelar USA:s centralbank Federal Reserve.

Beskedet kommer bara sex veckor efter Feds senaste så kallade trippelhöjning – den då kraftigaste räntehöjningen på nästan 30 år. Höjningen syftar till att stävja den den stegrande inflationstakten i USA och globalt. Den amerikanska inflationen uppgick till 9,1 procent i juni vilket är den högsta siffran sedan 1981.

– Landet och ekonomin har varit hårt drabbade i 2,5 år och visat sig motståndskraftiga. Det är nödvändigt att få ned inflationen till tvåprocentmålet om vi ska kunna få stabila arbetsmarknadsförhållanden som gynnar alla, säger Feds styrelseordförande Jerome Powell.

Högsta nivån sedan 2018

Genom att höja räntorna gör Fed det dyrare att till exempel ta ett bo- eller företagslån. Förhoppningen är att konsumenter och företag ska spendera mindre, vilket kyler ned ekonomin och bromsar inflationen.

Den nya räntenivån är den högsta sedan 2018. Trots utbred oro för att en räntehöjning kan leda till recession anser Fed att tidigare månaders höjningar ännu inte haft tydliga negativa effekter på den amerikanska arbetsmarknaden.

”Jobbtillväxten har varit robust de senaste månaderna, och arbetslösheten har varit fortsatt låg”, uppgav Feds ledamöter i ett uttalande inför onsdagens räntebesked.

Fler höjningar väntas

Efter förra månadens oväntat höga inflationssiffror spekulerades det i en ännu mer drastisk höjning från Fed, på 100 punkter – som i så fall hade varit den kraftigaste höjningen på över 33 år. Nu nöjde sig Fed med 75 punkter, men fortsatta räntehöjningar är att vänta – och det kan bli ytterligare en dubbel- eller trippelhöjning redan vid nästa möte i september.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB framhåller att takten på höjningarna är anmärkningsvärt hög.

– Man går ju väldigt snabbt fram nu med väldigt aggressiva räntehöjningar, säger han i SVT:s Aktuellt.

Hur påverkas Sverige?

– Det beror ju på om man lyckas. Jag skulle vilja kalla det ett experiment att man höjer räntan så snabbt. Om man misslyckas och ekonomin kollapsar så påverkar det hela världsekonomin, då kommer svenska exportföretag att sälja mindre och arbetslösheten kan stiga, svarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.