• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

En kvinnlig soldat i full stridsutrustning övar markstrid i stadsmiljö 2017, vid markstridsskolan i Kvarn utanför Borensberg. Foto: Pontus Lundahl/TT

En femtedel av rekryterna ska vara kvinnor – Försvarsmakten klarar inte målet

Publicerad

Försvarsmakten klarar inte sitt mål om att en femtedel av rekryterna ska vara kvinnor.
Nu säger myndigheten att det finns anledning att se över de fysiska kraven i mönstringen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Den första årskullen som omfattas av den återinförda allmänna värnplikten genomför just nu sin grundutbildning.

När den allmänna värnplikten återinfördes var den könsneutral, men i dag är bara 16 procent av rekryterna kvinnor – något som Försvarsmakten anser är problematiskt.

– Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger personaldirektör Klas Eksell till Sveriges Radio Ekot.

Se över kraven

Klas Eksell ser gärna att skolan pratar om försvaret, i syfte att få upp intresset bland kvinnor. Dessutom finns det skäl att se över de fysiska kraven i mönstringen, menar han.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värnplikten återinförs

Mer i ämnet