Försvarsministern: ”Det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge”

Uppdaterad
Publicerad

Värnplikten ska återaktiveras och det planeras för att minst 4.000 ska genomföra en grundutbildning under 2018 och 2019.

– Det kan ta långt tid att återuppbygga förmågan, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i Gomorron Sverige.

Idag beslutar regeringen att värnplikten ska återaktiveras.

– Det är ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Att återinföra värnplikten är en signal till omvärlden att nu utökar vi vårt militära försvar, säger Peter Hultqvist.

Värnplikt

Värnplikten blev vilande 2010 och det medförde i praktiken att Sverige avskaffade värnpliktsförsvaret och ersatte det med ett yrkesförsvar.

– Den regering jag företräder har aldrig delat uppfattningen om att värnplikten skulle bli vilande. Vi klarar inte att få den förbandsuppfyllnad som riksdagen har fastslagit genom det frivilliga systemet – det fungerar inte fullt ut så nu vill vi komplettera med en värnplikt, säger Peter Hultqvist.

Gäller från 2017

Minst 4.000 per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under åren 2018 och 2019. Skyldigheten att genomgå mönstring gäller från 1 juli 2017, och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från 1 januari 2018.

– Det är relativt få som ska göra grundutbildningen men det är den dimensionen som försvarsmakten har, säger Peter Hultqvist.

Försvarsmakten saknar drygt 6,5 miljarder fram till 2020 och måste nu göra besparingar under de kommande fyra åren om inte extra pengar skjuts till.

Har Sverige råd att återinföra värnplikten?

– Försvarsmaktens utbildningsorganisation är dimensionerad för 4.000 så det ingår i de grundläggande anslagen.

Peter Hultqvist är kritisk mot den snabba nedmonteringen av försvaret.

– Jag kan tycka att det gick lite för långt i många sammanhang och att man var lite väl effektiv när man rustade ner. Det tar långt tid att återbygga förmåga men det går snabbt att avveckla, säger han.

Övertro på Sveriges säkerhet

Försvarsministern menar att det fanns en övertro på att Sverige inte skulle hamna i kriser och krissituationer i framtiden.

– Jag tycker att det fanns många naiva inslag om jag ska vara ärlig.

Han delar med sig av ett råd till andra försvarspolitiker:

– Försök att över tiden att hålla en jämn nivå oavsett om solen skiner eller om vi går mot annat. För är det så att vi behöver öka nivån så blir det ett väldigt stort arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet