Analys: ”Ett genuint osäkert läge för Magdalena Andersson”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Osäkerheten är genuin när Magdalena Andersson nu ska försöka bli statsminister. Förhandlingar pågår ännu mellan Miljöpartiet och Centerpartiet om framför allt strandskyddet. Samtidigt har Vänsterpartiet kastat fram nya politiska krav för att släppa fram Andersson.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

När Ingvar Carlsson avgick som statsminister 1996 tog det bara några dagar innan Göran Persson formellt kunde väljas. I dag – när Stefan Löfven avgår – framstår läget som betydligt mer komplicerat.

Bakgrunden: Januariavtalet sprack i samband med regeringskrisen i somras. Det innebär att det regeringsunderlag som Magdalena Andersson hoppas ska stödja henne endast samlar 175 mandat, alltså minsta möjliga marginal. Här ingår utöver regeringspartierna även Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Problemet för Magdalena Andersson är dock att varken C eller V hittills gett besked om de faktiskt kommer att släppa fram henne.

För att bli statsminister är nej-rösterna de viktigaste. Så länge inte 175 eller fler riksdagsledamöter röstar nej blir hon statsminister.

Måndag eller tisdag

Beskedet från Stefan Löfven på söndagen att han ska lämna in sin avskedsansökan till talmannen i början av veckan ska tolkas som att han gör det antingen på måndagen eller tisdagen.

Därefter inleder talmannen en första talmansrunda med samtliga partiledare för att undersöka om det finns tillräckligt stöd för Magdalena Andersson eller någon annan partiledare.

Processen kan gå fort om det snabbt visar sig att det finns stöd för Andersson. Då kan talmannen omedelbart lägga ett sådant förslag på riksdagens bord. Det ska bordläggas vid två sammanträden under två dagar. En statsministeromröstning skulle då kunna hållas på torsdag eller fredag. Men först efter en skifteskonselj med kungen är Magdalena Andersson formellt statsminister. En sådan konselj kan hållas tidigt veckan därpå, på måndagen eller tisdagen.

Kan bli en rysare

Det här är förstås ett scenario Magdalena Andersson drömmer om. Men det kan också ta betydligt längre tid. De eventuella hindren är uppenbara. I värsta fall kan det här utvecklas till en rysare för henne.

Centerpartiet har krävt stärkt äganderätt för skogsägare och uppluckrat strandskydd i glesbygd för att släppa fram Andersson. På båda punkterna har Miljöpartiet, det andra regeringspartiet, satt sig på tvären. Förhandlingar mellan regeringen och Centerpartiet har pågått sedan i somras i dessa frågor. När det gäller skogen är parterna i princip överens, när det gäller strandskyddet har man fortfarande inte nått någon uppgörelse. Förhandlingar pågår alltjämt.

Centerpartiets stöd för den nya statsministern hänger alltså fortfarande i luften som en obesvarad fråga. Här måste en uppgörelse finnas på plats innan Magdalena Andersson vill gå upp i en statsministeromröstning.

Politiken åt vänster

På andra sidan mullrar det från Vänsterpartiet. Partiledaren Nooshi Dadgostar krävde i en Aktuellt-intervju nyligen att regeringens hela politik ska förflyttas åt vänster för att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson. Dadgostar vill också att regeringen ska skjuta upp förändringarna av lagen om anställningsskydd (las) till efter valet. Dessutom kräver även Vänsterpartiet nu inflytande över frågorna som rör skog och strand.

Det är dock svårt att slå fast hur ultimativa dessa krav är. Nooshi Dadgostar har nämligen också sagt att det viktigaste är att Vänsterpartiet får ett erkännande som en del i regeringsunderlaget, vilket förefaller enklare.

Vänsterpartiets svar på dessa frågor kan avgöra Magdalena Anderssons öde som statsminister eller i vart fall försena processen avsevärt. Glöm inte bort att efter valet 2018 ägnade partierna flera månader åt att förhandla fram en uppgörelse för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.