Avgående statsminister Stefan Löfven under S-kongressen 2021. Foto: Adam Ihse/TT

Löfvens besked: Avgår i början av veckan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommer att lämna in sin avskedsansökan i början av veckan. Det uppger hans pressekreterare. Men när någon ny statsminister kan väljas är fortfarande oklart.

Stefan Löfven lämnade i helgen positionen som partiledare för Socialdemokraterna, men är fortfarande statsminister fram till att riksdagen godtar en ny ledare för landet.

En process som inte kan sättas igång förrän den sittande statsministern går till riksdagens talman och begär att få bli entledigad från sin position.

Något som alltså kommer att ske i början av veckan.

”Han kommer tidigt kommande vecka lämna in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen”, skriver pressekreterare Maria Soläng i ett sms till SVT Nyheter.

Lovad tydligt besked

Tidigare i veckan lovade dock Löfven att ge besked senast i dag, söndag, om när han tänker avgå. Men svaret om dag och tid kom alltså inte.

På kongressen valdes finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Löfven och planen är att hon ska ta över som statsminister. Men för att det ska kunna ske måste riksdagen släppa fram henne och Centerpartiet och Vänsterpartiet får inte rösta nej.

Inte säkrat stöd

Löfvens uteblivna besked är ett tecken på att stödet i riksdagen inte är säkrat än för att Andersson ska kunna ta över.

Förhandlingar pågår fortfarande mellan de båda regeringspartierna S och Miljöpartiet och Centerpartiet om skog och strandskyddsfrågor.

Centern krävde redan i somras, när partiet släppte fram Löfven igen som statsminister, att skogsägares rätt skulle stärkas och lättnader i strandskyddet garanteras. Men Miljöpartiet är Centerns motpol i de frågorna och särskilt förhandlingar om att göra det lättare att få bygga strandnära uppges vara svåra att lösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.