Oron för coronaviruset växer i Italien – matbutiker töms

Uppdaterad
Publicerad

I Italien har över 200 personer bekräftats smittade av det nya coronaviruset och sex har avlidit. EU och WHO skickar nu gemensamt en delegation till landet för att utvärdera läget.

Flest smittade har konstaterats i regionen Lombardiet, med omkring 90 fall. Men även Veneto och regionerna Piemonte och Emilia-Romagna är drabbade när viruset sprider sig i Italien.

WHO och EU:s smittskyddsorganisation ECDC kommer på tisdagen att gemensamt bege sig till landet, berättar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på en pressträff i Bryssel.

– Vi har också bett ECDC om en uppdaterad riskbedömning. Vi måste göra vårt yttersta för att hantera situationen. Vi måste ta den på allvar, men inte ge efter för panik. Alla åtgärder måste bygga på riskbedömning och vetenskapliga råd och måste vara proportionerliga, säger hon.

”Håll huvudet kallt”

EU mobiliserar ytterligare 230 miljoner euro — cirka 2,5 miljarder svenska kronor — för kampen mot coronaviruset. Men EU-kommissionen manar ännu inte till hårdare gränskontroller med anledning av virusspridningen.

– Vi är inte där än, men vi jobbar med planering av olika scenarier, säger EU:s katastrofkommissionär Janez Lenarcic.

Både han och hälsokommissionär Kyriakides trycker hårt på behovet av att hålla huvudet kallt.

– Det vore djupt olyckligt om den här situationen används i politiska syften, säger Lenarcic.

Tåg stoppades

Tusentals personer i Italien har isolerats för att dämpa virusspridningen. En stor del av de drabbade har smittats i eller omkring orten Codogno, som ligger sydost om Milano och strax norr om Piacenza.

I söndags stoppades ett tåg med 300 passagerare från Venedig på väg till tyska München efter misstanke om smittade ombord. Tåget kunde efter några timmar fortsätta efter att passagerarna testat negativt för viruset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.